Back to top

Csernobil kutyái

A csernobili atomerőmű körüli elzárt zónában élő kutyák genetikailag már nem azonosak fajtársaikkal. Elképzelhető, hogy új belső mechanizmusokat építettek ki a szélsőséges környezetben való túlélés érdekében.

Az emberek sietve menekültek 1986 tavaszán a csernobili atomerőmű katasztrófája által szennyezett területekről. Otthagyták otthonaikat, vagyontárgyaikat és állataikat, például a kutyáikat, amelyek céltalanul kóboroltak a területen. Legtöbbjük elkapta a sugárbetegséget, néhány kutya viszont túlélte a radioaktív poklot, és szaporodni kezdett. Így maradtak fenn a mai napig.

Elhagyott kutya élelem után kutat Csernobilben
Elhagyott kutya élelem után kutat Csernobilben
Fotó: Pixabay
Több mint 35 évvel később a kutyák a bezárt erőmű elhagyott épületei között kóborolnak, A tudósok biztosak benne, hogy mutálódtak. A Dél-Karolinai Egyetem tudósai úgy döntöttek, hogy megvizsgálják őket, és eredményeiket a Science Advances című folyóiratban publikálták.

A tanulmány 302 szabadon élő kutyára összpontosított egy hivatalosan kijelölt zónában.

A tudósok azonosították azokat a populációkat, amelyek a sugárterhelés különböző szintjei miatt genetikailag eltérhettek egymástól és a világ többi kutyájától. 

 A vizsgálat szerint a kutyák többsége olyan háziállatok leszármazottja, amelyeket a lakosoknak ott kellett hagyniuk, amikor evakuálták a területet.

Tim Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője az 1990-es évek vége óta dolgozik a csernobili régióban, és 2017 körül kezdett vért venni az ottani kutyáktól. Az állatok egy része közvetlenül az erőmű területén, mások 15 kilométerre, megint mások pedig közel 50 kilométerrel messzebb élnek. A DNS-vizsgálatok segítségével sikerült megkülönböztetni a különböző környezetben élő kutyákat, és azonosítani a magas, közepes és alacsony sugárterhelésű területekről származó állatokat.

A tudósok mintegy 15 különböző családot azonosítottak, és most az egyedek DNS-ében bekövetkezett változásokat keresik.

A kijelölt zónában élő kutyáknak közösek az őseik a német juhászkutyákkal és más pásztorkutyafajtákkal, akárcsak sok más kelet-európai kutyának. Az erőmű területén élő kutyák genetikailag eltérnek a mintegy 15 km-re lévő Csernobil városában élő kutyáktól. Egyelőre még kérdés, hogy a sugárzás okozta-e ezeket a különbségeket, vagy a kutyák genetikailag egyszerűen azért különböznek, mert viszonylag elszigetelt területen élnek.

A tanulmány az első lépés afelé, hogy választ kapjunk arra a fontos kérdésre, hogy a nagyobb sugárzásnak való folyamatos kitettség hogyan hat a nagytestű emlősökre. Ezt korábban még senki sem vizsgálta.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandiában borzok akadályozzák a vasúti közlekedést

A vasúti sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – írta a Dutchnews hírportál.

Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Fémdetektorral keres aknákat a mezőn egy ukrán asszony, hogy legelhessenek a tehenei

Egy 67 éves ukrán asszony világszerte szenzációvá vált a terület aknamentesítés iránti elkötelezettségének köszönhetően. Az asszony azon kevesek egyike, aki visszatért a lepusztult faluba, és minden nap az életét kockáztatja egy speciális eszközzel, amellyel a gránátok veszélyes maradványai után kutat.

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban, a fiatal nőstényt a látogatók is megfigyelhetik, amint sziklás-dombos kifutójában ugrándozik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Oroszország harcol a kínai búzapiacért

A kínai búzaimport jelentős növekedése ellenére Oroszország - a termény egyik legnagyobb exportőre - küzd azért, hogy részesedést szerezzen a virágzó kínai piacból. Miközben Kína általános vásárlása Oroszországtól meredeken emelkedett, különösen az energia és az alumínium terén, a búzakereskedelem kivételt képez.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.