0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megváltozott az ólomsörét vadászati használata

Hazánkban vizes élőhelyeken ólomsörétet 2005-óta nem lehet használni. Azonban, mint ahogy Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke az idei FeHoVa megnyitóján megemlítette, február 15-től a vizes élőhelyeken nemcsak az ólomsörét használata, de már a hordozása is tilos az Európai Parlament és a Tanács rendelet-módosítása értelmében.

A 1907/2006/EK rendelet módosítása felülírja a hazai jogszabályokat, továbbá kihirdetésétől számítva azonnal hatályba lép minden EU tagállamban, a jogszabályokba való beillesztés nélkül is. 

A módosított rendelet kiterjeszti a vizes élőhelyek definícióját; meglehetősen tág értelmezésben írja le, mi számít élőhelynek, aminek eredményeképpen egy vadászterületen akár egy időszakos pocsolya is annak minősíthető. A módosított rendeletben leírt vizes élőhely definíciója a következő: „vizes élőhely: természetes vagy mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsár, láp, tőzegláp vagy vízterület, melynek vize álló vagy folyó, édes, félsós vagy sós, beleértve az apálykor hat métert meg nem haladó mélységű tengervízterületeket;”.

Mindemellett a rendelet bevezeti a „hordozás” fogalmát is, melyet nem tisztáz megfelelően: „magánál tartás vagy bármely más módon, illetve eszközzel történő szállítás” – ez megvalósul, ha vizes élőhelyen, vagy annak megközelítése közben a vadász ólomtartalmú sörétet birtokol – írja a kapszli.hu. Továbbá a rendelet szerint: „ha a lövészet (sic!) során vagy annak részeként vizes élőhelyeken, vagy azok 100 méteres körzetén belül [a vadász] sörétet hordoz, a szóban forgó lövészetről vélelmezni kell, hogy vizes élőhelyen történő lövészet, kivéve, ha a szóban forgó személy bizonyítani tudja, hogy más típusú lövészetről van szó.”

A rendeletet nem lehet megkerülni azzal sem, hogy az ólomsörét nem a vadásznál, hanem a „nem vadászó” társánál van, ugyanis a rendelet kimondja: „annak a személynek, akinél sörétet találtak, nem feltétlenül kell azonosnak lennie a lövészetet végző személlyel”.

Németh Balázs fegyverszakértő, a Kapszli Pont tulajdonos ügyvezetője szerint: „[…] az EU rendelet hivatalos magyar fordítása több helyen is hibás, sőt túlterjeszkedik az eredeti angol szöveg keretein a szállítás definiálása tekintetében, tehát revízióra szorul”.

Vizes élőhelyen ólomsörétet használó vagy birtokló természetes személynek a szankcionálása egyelőre meglehetősen képlékeny, ugyanis jelenleg nincs olyan szankció, ami kifejezetten az ólomsörét vizes élőhelyen történő használatát lefedné.

A magyar jogalkotók álláspontja, hogy az EU rendelet szigorítása indokolatlan és szakmaiatlan, a további szigorítás pedig szükségtelen, hiszen Magyarország vizes élőhelyeit 2005 óta nemzetközi egyezmények védik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu