Back to top

Megváltozott az ólomsörét vadászati használata

Hazánkban vizes élőhelyeken ólomsörétet 2005-óta nem lehet használni. Azonban, mint ahogy Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke az idei FeHoVa megnyitóján megemlítette, február 15-től a vizes élőhelyeken nemcsak az ólomsörét használata, de már a hordozása is tilos az Európai Parlament és a Tanács rendelet-módosítása értelmében.

A 1907/2006/EK rendelet módosítása felülírja a hazai jogszabályokat, továbbá kihirdetésétől számítva azonnal hatályba lép minden EU tagállamban, a jogszabályokba való beillesztés nélkül is. 

A módosított rendelet kiterjeszti a vizes élőhelyek definícióját; meglehetősen tág értelmezésben írja le, mi számít élőhelynek, aminek eredményeképpen egy vadászterületen akár egy időszakos pocsolya is annak minősíthető. A módosított rendeletben leírt vizes élőhely definíciója a következő: „vizes élőhely: természetes vagy mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsár, láp, tőzegláp vagy vízterület, melynek vize álló vagy folyó, édes, félsós vagy sós, beleértve az apálykor hat métert meg nem haladó mélységű tengervízterületeket;”.

Mindemellett a rendelet bevezeti a „hordozás” fogalmát is, melyet nem tisztáz megfelelően: „magánál tartás vagy bármely más módon, illetve eszközzel történő szállítás” – ez megvalósul, ha vizes élőhelyen, vagy annak megközelítése közben a vadász ólomtartalmú sörétet birtokol – írja a kapszli.hu. Továbbá a rendelet szerint: „ha a lövészet (sic!) során vagy annak részeként vizes élőhelyeken, vagy azok 100 méteres körzetén belül [a vadász] sörétet hordoz, a szóban forgó lövészetről vélelmezni kell, hogy vizes élőhelyen történő lövészet, kivéve, ha a szóban forgó személy bizonyítani tudja, hogy más típusú lövészetről van szó.”

A rendeletet nem lehet megkerülni azzal sem, hogy az ólomsörét nem a vadásznál, hanem a „nem vadászó” társánál van, ugyanis a rendelet kimondja: „annak a személynek, akinél sörétet találtak, nem feltétlenül kell azonosnak lennie a lövészetet végző személlyel”.

Németh Balázs fegyverszakértő, a Kapszli Pont tulajdonos ügyvezetője szerint: „[…] az EU rendelet hivatalos magyar fordítása több helyen is hibás, sőt túlterjeszkedik az eredeti angol szöveg keretein a szállítás definiálása tekintetében, tehát revízióra szorul”.

Vizes élőhelyen ólomsörétet használó vagy birtokló természetes személynek a szankcionálása egyelőre meglehetősen képlékeny, ugyanis jelenleg nincs olyan szankció, ami kifejezetten az ólomsörét vizes élőhelyen történő használatát lefedné.

A magyar jogalkotók álláspontja, hogy az EU rendelet szigorítása indokolatlan és szakmaiatlan, a további szigorítás pedig szükségtelen, hiszen Magyarország vizes élőhelyeit 2005 óta nemzetközi egyezmények védik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandiában borzok akadályozzák a vasúti közlekedést

A vasúti sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – írta a Dutchnews hírportál.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Előző pénteken adták át a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.

Az EU meghosszabbította az Ukrajnából származó gabona importjának korlátozását

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék - a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást - jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.