Back to top

Nyertünk egy kis időt a metszésre, rezes lemosásra – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

A februári kellemes napok után visszatért viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a faápolási-metszési munkák befejezésére; illetve a virágzás kezdete előtt még réztartalmú gombaölő készítmények is használhatók a lemosópermetezésre.

Az igen száraz február után március első harmadáig szintén alig esett csapadék, így a talajok legfelső rétege csontszáraz. Ugyan 150 centiméterig van nedvesség a talajban, de ha nem töltődik tovább, akkor ismét száraz tavasz elé nézhetünk. A talajmunkák a belvizes foltok kivételével mindenütt végezhetők, célszerű a talajokat a vetésig-ültetésig lezárva tartani, hogy minimálisra csökkentsük a vízpárolgást. A maximumhőmérséklet csak időnként és átmenetileg haladja meg a 10 °C-ot, éjszakánként jellemzően fagypont körüli értékeket mérhetünk.

Az őszibarack is fakadás előtt ál, rügyei gyapjasan duzzadva várják a melegebb napokat
Az őszibarack is fakadás előtt ál, rügyei gyapjasan duzzadva várják a melegebb napokat
Fotó: Pixabay
A viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a még el nem végzett faápolási-metszési munkák befejezésére.

Sokat már nem halogathatjuk, az őszibarack is fakadás előtt ál, rügyei gyapjasan duzzadva várják a melegebb napokat,

még van azonban lehetőség a virágzás kezdete előtt réztartalmú gombaölő készítménnyel megtenni az óvintézkedéseket a tafrinás levélfodrosodás fertőzésének elhárítására. A kórokozó már a rügyben levő levélkezdeményeket képes megfertőzni, amennyiben a csapadék bemossa a szaporítóképleteket a rügypikkelyek közé. Az így megfertőzött levélkék már betegen bújnak elő, de csapadékos tavaszon a betegség később is képes a növényt megbetegíteni, egészen a meleg napok tartós beköszöntéig. Virágzáskor más, nem réztartalmú készítményre kell alapozni a levélfodrosodás elleni védekezési stratégiát.

A korán fakadó ribiszke levelein már kezdi szívogatását a levélpirosító ribiszke-levéltetű. A fakadó levélkéken az első levelek torzulását, piros elszíneződését okozza a szívogatása.

A torz növekedésű levelek fonákán megfigyelhetjük a kártevőt.

Ugyancsak közeli veszély a levélpirosító almafa-levéltetű megjelenése, az egészen fiatal, egérfüles állapotú leveleket károsítja, tehát a lemosópermetezés utáni időszakban kell megakadályozni a levéltetű szívogatását. A károsított levelek szintén élénkpirosra színeződnek és torzulnak, a levélfonákon megtalálhatók a tüneteket okozó tettesek.

Már szívogat a levélpirosító ribiszke-levéltetű
Már szívogat a levélpirosító ribiszke-levéltetű

A csonthéjas termésű gyümölcsfák első komoly veszélyére is készüljünk fel, mert a mandula már a síkvidéki tájakon is kibontotta szirmait, és a korai kajszifajták szintén virágzásközeli állapotban vannak. A virág- és hajtásfertőző monília ellen

rézzel érdemes kezdeni a védekezési programot, rózsaszínbimbós állapottól pedig más engedélyezett szerekkel folytassuk a kezeléseket,

egészen a sziromhullás utáni időszakig. A kórokozó igen agresszíven fertőzi a csonthéjas termésű gyümölcsfákat, ezért csak többszöri kezelés adhat elfogadható eredményt az ellene való védelemben. A virágzás utáni időszak hirtelen hajtásszáradását is ez a betegség okozza, de a fertőzés már jóval korábban, virágzás idején következik be. Akkor már tehetetlenek vagyunk, most kell megelőzni a bajt.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.