Back to top

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Fotó: Pixabay
Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 10-15 °C körül alakul, éjszakánként pedig megszűnnek a fagyok. Az utóbbi napokban átvonult csapadékfrontból csak kevés helyen hullott említésre méltó mennyiségű eső, így továbbra is aszályközeli az időjárás.

A növényzet nélküli megbolygatott szántókon a gyakori viharos szél hatalmas mennyiségű talajt mozgat meg, elszállítva az értékes termőréteget.

A mezőgazdaság számára a sikeres tavaszi munkákhoz már most hiányzik a nedvesség a felső és az alsó talajrétegekből egyaránt.

A mérsékelten melegedő időjárás ellenére már a későn fakadó növények rügyei is megmozdultak. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Most már csak a rezes-kénes permetezéseket érdemes végezni, az olajos készítmények kárt tehetnek a virágrügyekben, és ha valamelyik növény elkezd virágot bontani, akkor a

virágzás idejére hagyjuk abba a réztartalmú szerek használatát is. Virágzás után ismét használhatjuk a rézhidroxid és tribázikus rézszulfát alapú készítményeket, de csak szigorúan az engedélyezett dózisban.

A napokban a mandula mellett a kajszi és az őszibarack virágzása is elkezdődik. Ez a fejlődési fázis a legkedvezőbb a virág- és hajtásfertőző monília számára, ugyanis a kórokozó a virágokon keresztül jut be a növényekbe, főként, ha hűvösebb és csapadékosabb a környezet ezekben a napokban. Virágzás idején szerves kontakt és felszívódó gombaölő készítményekkel előzzük meg a fertőzést.

Fotó: Pixabay
A növényeken a katicabogárfajok nagy létszámban kutatnak táplálék után. Ez is jelzi, hogy a tojás alakban áttelelő levéltetvek is megjelentek tápnövényeiken. Táplálkozásuk megkezdődik a ribiszkén, az almán, és folyamatosan a többi növényen is.

Az első napsütés hatására már előbújtak telelőhelyükről a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is.

Létszámuk alapján kijelenthetjük, hogy ebben az évben is gondot fognak okozni, akárcsak a bukszusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly. Utolsó nemzedékük hernyó alakban töltötte a telet, de a védettebb kertekben már vége a téli nyugalmi állapotnak. A hernyók még néhány hétig táplálkoznak a puszpáng leveleiből, majd bábozódnak és a nyár kezdetén kirajzanak a lepkék. Tavaly a lepkék rajzása június elején kezdődött. Vizsgáljuk át a bokrok közepét is, nehogy meglepetés érjen bennünket. A lepkék rajzása kitűnően megfigyelhető feromoncsapdás módszerrel.

Időszerű a kerti pázsit tavaszi tisztogatása. Távolítsuk el az elhalt leveleket, szellőztessük a gyökérzet talaját,

szórjuk ki a pótlandó tápanyagokat fejtrágya, érett marhatrágya, komposzt kijuttatásával. Árnyékos helyen távolítsuk el a mohát, mert teljesen kiritkítja a gyepet.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.