Back to top

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!

A népi hiedelem szerint március 25-én, gyümölcsoltó Boldogasszony napján kell a gyümölcsfákat leoltani, illetve átoltani. Hogy a néphit mögött mi a biológiai háttér, arról dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója beszélt a Kertész naplója című podcastban. A Füvészkert Facebook-oldalán hallgatható adásban elmondta egyebek között, hogy itt a Kárpát-medencében rendszerint ekkorra éri el a talaj hőmérséklete a 9 °C-ot, vagyis azt a határt, hogy a gyümölcsfák gyökerében beinduljon a nedvkeringés, és el tudják kezdeni tápanyagokkal, illetve vízzel ellátni a fát, ennek hatására pedig a rügyek elkezdjenek hajtani.

Azt a pillanatot kell megragadni az oltással, amikor úgymond megmozdulnak a fák, már éppen készülődnek kihajtani, és ez itt nálunk általában március 25-re tehető

(hűvösebb völgyekben és magasabb fekvésben kicsit később, melegebb tájegységeken kicsit hamarabb természetesen).

Ilyenkor az ország több pontján tartanak gyümölcsoltó tanfolyamokat, egyebek között az ELTE Füvészkertben is évek óta népszerű ez a program. Az idén március 25-re, szombatra hirdették meg, a kezdés délelőtt 10 óra. A program elméleti előadással és balesetvédelmi oktatással kezdődik, majd a gyakorlati foglalkozást dr. Orlóci László Füvészkert-igazgató tartja. A gyakorlati próbán csak 18 éven felüliek vehetnek részt, a füvészkerti szakemberek folyamatosan felügyelik a munkát. Az elkészült és sikeres oltványokat készítőik hazavihetik.

Az oltás komoly szakértelmet igényel, de nem szabad megijedni, bárki el tudja sajátítani a technikát egy délelőtt alatt, csak szándék kérdése,

fogalmazott Orlóci László a már idézett podcastban. Tehát rajta, akit érdekel, olvassa el a részleteket itt, és jelentkezzen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.

Minél érettebb, annál zamatosabb! Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse

A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat sajtóworkshopján utánajártunk, mit érdemes tudni a friss hazai szamócáról.

Az éhség lassítja a legyek öregedését

Az éhségérzet elegendő volt a gyümölcslegyek élettartamának növeléséhez - derül ki a Science című folyóiratban megjelent új tanulmányból.

Inspiráló tehetségnap a vadgazdálkodási és természetvédelmi hallgatók számára

Hogyan segíthet a TDK a munkaerőpiacon? Milyen sikerek és nehézségek adódnak a tudományos kutatás és a publikálás különböző szakaszaiban? Miért érdemes már az egyetemi képzés első évében vagy akár már középiskolában csatlakozni egy tudományos kutatóműhelyhez?

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.