Back to top

Gazdatiltakozás Hollandiában

Több ezren gyűltek össze Hágában, hogy tiltakozzanak a holland kormány nitrogénkibocsátás-csökkentési tervei ellen.

Mint ismeretes, a holland kormány 2030-ra 50 százalékkal csökkenteni kívánja a szennyező anyagok kibocsátását, elsősorban a nitrátkibocsátást. A miniszterek „elkerülhetetlen átmenetnek” nevezték az erre vonatkozó törvényjavaslatot, aminek a levegő, a talaj és a víz minőségének a javítása célja. A javaslat elfogadásakor bejelentették, tisztában vannak vele, hogy ez azt jelenti, hogy „nem minden gazdálkodó folytathatja tevékenységét”

Március közepén egy hágai parkban gazdálkodók és kormányellenes tüntetők tiltakoztak a kormány nitrátkibocsátás-csökkentési tervei ellen.

Ezzel a tüntetéssel egy időben a város más részében klímaaktivisták törték át a rendőrsorfalat, órákra elzárva egy főutat. Ők a holland kormány fosszilis üzemanyagok nagyvonalú állami támogatása miatt tüntettek. A városi tanács a közrend érdekében megtiltotta a traktorok behajtását a városba.

Forrás: 
The Washington Post

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Még szorosabbra fűzött harmincéves együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. a felsőoktatási intézmény agrártudományok területén elért eredményeinek közérthető és széles körű publikációja érdekében. A partnerség keretében kiadónk felületein is megjelennek az intézmény kutatóinak tudományos cikkei.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Minden tonna számít

Az üvegházas kertészetek szén-dioxid-kibocsátási rendszerének kutatására adott megbízást a holland kormány, hogy a termelőket jobban ösztönözze a fenntarthatóbbá válásra. A jelenlegi adózási rendszer az ágazat egészét érinti, és a felhasznált földgáz alapján terheli a kertészeket. A bevezetendő újban viszont a kibocsátott szén-dioxidra vetnének ki tonnánkénti átalányadót.

A vetési varjak védettek, de jelentős károkat okoznak a gazdálkodóknak

A vetési varjak az EU-ban védett állatok, ezért – hiába okoznak jelentős károkat a mezőgazdaságban – védekezni nem lehet hatékonyan ellenük, kártérítés pedig nem jár a gazdáknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte kéri a gazdálkodókat a károk, problémák jelzésére, és kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását.

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében.

Már csak három hétig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek

2023. május 21-ig 89 836 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 77 százalékát, 69 677 darabot a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2023. június 9-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Felszámolás vagy áttelepítés?

Az Európai Bizottság május 2-án jóváhagyta a holland kormány tervét, amely bizonyos esetekben kárítaná az állattenyésztőket, ha azok a nitrogénszennyezés csökkentésére irányuló holland törekvésekkel összhangban önként bezárják az állattenyésztő gazdaságaikat. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk ne települhetnének át akár hazánkba is...

Tehéncsorda a Reichstag előtt: tiltakozás a legelő állatokért

A Greenpeace és az AbL (Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft) több támogatást követel a német élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztertől a legeltetéshez.

A fiatal gazdák lehetnek az új KAP nyertesei

A magyar gazdatársadalom jelentős része nincs tisztában az új Közös Agrárpolitika hétéves ciklusának szabályaival. A felvilágosítás érdekében a MAGOSZ országszerte felkészítő fórumokat tart a gazdák számára, erről Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára részletesen beszámolt Halmos B. Ágnesnek, a Kistermelők Lapja főszerkesztőjének.