Back to top

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

Fotó: Pixabay

A projekt az innovatív megoldások népszerűsítésével támogatja a gazdálkodókat a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek gazdaságilag életképessé tétele érdekében. Ugyanakkor a projekt fő célja egészségesebb élelmiszerek előállítása, kisebb környezetterheléssel.

"Az egyetem koordinátorként vesz részt a projektben, és csatlakoznak hozzánk az AgroTransilvania Klaszter gazdálkodói és sikeres erdélyi mezőgazdasági szövetkezetek tagjai. Hisszük, hogy az ilyen partnerségek az alapjai a már bevált megoldások megvalósításának

Sajnos jelenleg a legeltetés erőteljes visszaesésének lehetünk tanúi Romániában, ami komoly veszélyt jelent e törékeny rendszerek jövőjére nézve, amelyektől az egyik legfontosabb nemzeti érték, a biológiai sokféleség fennmaradása múlik”

– mondta Prof. Dr. Mugurel Jitea, az USAMV Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar igazgatója.

A németországi Grünlandzentrum által európai szinten koordinált G4AE projekt 3,5 évig, 2026 februárjáig tart.

"A projekt hozzájárul az Európai Unió Európai Zöld Paktumának a biológiai sokféleség helyreállítására, a talajszennyezés csökkentésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez. Azt látjuk, hogy Európában gyorsan eltűnnek a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek.

A negatív tendenciák megfordítása érdekében fogyasztóként támogatnunk kell az olyan gazdaságokból származó agrár-élelmiszeripari termékek felhasználását, ahol a legelőt környezetbarát módon használják fel"

- mondta a projekt koordinátor, Dr. Arno Krause.

Fotó: Pixabay
A projekt 18 konzorciumi partnert foglal magában összesen nyolc EU-tagállamból, amelyek különböző legeltetési gyakorlatokat képviselnek: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország.

A hálózat „többszereplős” megközelítésen alapul, amelynek középpontjában a gazdálkodók és a reprezentatív gazdálkodói csoportok állnak, akik akadémikusokkal, tanácsadókkal, az agrár-élelmiszeripar képviselőivel és fogyasztói csoportokkal együttműködve a helyi igényekhez igazodó megoldásokat valósítanak meg.

További információ: grazing4agroecology.eu

Forrás: 
Agroberichten Buitenland

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.