0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

A projekt az innovatív megoldások népszerűsítésével támogatja a gazdálkodókat a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek gazdaságilag életképessé tétele érdekében. Ugyanakkor a projekt fő célja egészségesebb élelmiszerek előállítása, kisebb környezetterheléssel.

„Az egyetem koordinátorként vesz részt a projektben, és csatlakoznak hozzánk az AgroTransilvania Klaszter gazdálkodói és sikeres erdélyi mezőgazdasági szövetkezetek tagjai. Hisszük, hogy az ilyen partnerségek az alapjai a már bevált megoldások megvalósításának

Sajnos jelenleg a legeltetés erőteljes visszaesésének lehetünk tanúi Romániában, ami komoly veszélyt jelent e törékeny rendszerek jövőjére nézve, amelyektől az egyik legfontosabb nemzeti érték, a biológiai sokféleség fennmaradása múlik”

– mondta Prof. Dr. Mugurel Jitea, az USAMV Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar igazgatója.

A németországi Grünlandzentrum által európai szinten koordinált G4AE projekt 3,5 évig, 2026 februárjáig tart.

„A projekt hozzájárul az Európai Unió Európai Zöld Paktumának a biológiai sokféleség helyreállítására, a talajszennyezés csökkentésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez. Azt látjuk, hogy Európában gyorsan eltűnnek a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek.

A negatív tendenciák megfordítása érdekében fogyasztóként támogatnunk kell az olyan gazdaságokból származó agrár-élelmiszeripari termékek felhasználását, ahol a legelőt környezetbarát módon használják fel”

– mondta a projekt koordinátor, Dr. Arno Krause.

A projekt 18 konzorciumi partnert foglal magában összesen nyolc EU-tagállamból, amelyek különböző legeltetési gyakorlatokat képviselnek: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország.

A hálózat „többszereplős” megközelítésen alapul, amelynek középpontjában a gazdálkodók és a reprezentatív gazdálkodói csoportok állnak, akik akadémikusokkal, tanácsadókkal, az agrár-élelmiszeripar képviselőivel és fogyasztói csoportokkal együttműködve a helyi igényekhez igazodó megoldásokat valósítanak meg.

További információ: grazing4agroecology.eu

Forrás: Agroberichten Buitenland