0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.

Mint mondta, a szakmai előrejelzések szerint 2050-ig 120 millió tonnával fog emelkedni a globális kibocsátás baromfi-, sertés-, marha-, bivaly- és kecskehúsból, valamint tojásból. Az élelmiszerellátás továbbra is stratégiai ágazat marad. A növekedés bázisa azonban elsősorban Ázsia, Latin-Amerika és Észak-Amerika lesz, míg Európában stagnálásra, illetve enyhe csökkenésre lehet számítani.

Ez azonban véleménye szerint nem szabad, hogy elvegye az ágazati szereplők kedvét, sőt!

Az UBM takarmánygyártással és -kereskedelemmel foglalkozik Magyarországon és Kelet-Közép- Európában, és mivel alapanyaggal is kereskedik, a gabonapiacot is ismeri.

Az elmúlt 30 évben jelentős mértékben megemelkedtek az állatjóléti és nyomonkövethetőségi elvárások, amely komoly szakmai kihívás a takarmánygyártó cégeknek.

Az európai takarmánygyártás hangsúlya ugyanakkor nyugatról keletre helyeződik át. Míg Nyugat-Európában csökken a volumene, Kelet-Európában stagnál, illetve enyhén növekszik. Mivel nyugaton sokkal nagyobb a volumen, az ottani enyhe csökkenés itt elég erős növekedést, fejlődést jelenthet.

Mindeközben azonban zajlik az orosz-ukrán háború, aminek nem ismerjük a kimenetelét, de elképzelhető, hogy 1-2-5-10 év múlva Ukrajnából erős, nyugatorientált ország válik, amely a lengyelekkel hatalmas globális szövetséget alkothat az USA támogatásával.

A lengyel-ukrán mezőgazdasági potenciál sokkal erősebb, mint bármely más országé Európában. Ukrajnából pedig már eddig is rengeteg áru érkezett a „lengyel csoda” részeként.

Ha 2-5-10 év múlva létrejön ez a fúzió, egy új világrend veszi kezdetét, amelyben a többi kelet-európai takarmánygyártó már nem sokat tehet, hogy megnyerje magának a nyugati kapacitások csökkenésével felszabaduló piacot.

A szakember szerint tehát most kell a „gázpedálra lépni” és piacot szerezni. Hozzátette: fontos közben megőrizni a meglévő stratégiai partnerkapcsolatokat, amelyek stabilitást biztosítanak.

Számítani kell ugyanakkor a multinacionális versenytársakra, de „a hazai és regionális pálya ismerete minket fog segíteni.”

Fel kell készülni az iparágban arra is, hogy a klímaváltozás miatt megváltozik a takarmány alapanyagbázisa. A kukorica vetésterülete például 800 kilométerrel északabbra került az elmúlt évtizedekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu