Back to top

Egy fiatal gazda felszállt a vonatra egy üszővel

Valóságos harc folyik Svájcban arról, hogy büntetést kapjon-e egy fiatal gazda, aki úgy döntött, hogy egy tehenet szállít az elővárosi vasúton.

Februárban egy fiatal svájci gazda egy üszőt vásárolt a St Galen-i vásáron és úgy döntött, hogy vonaton viszi haza. Fel is szállt a menetrendszerinti járatra az utasok közé ő, a barátja és a frissen vásárolt tehén. Az utasok természetesen telefont ragadtak, és a tehénről a kocsiban készült felvételek elkezdtek keringeni az interneten, nézettségi rekordokat döntve.  A témát gyorsan felkapta a svájci média is, és a hatóságok is érdeklődni kezdtek a történtek iránt.

Fotó: Pixabay/illusztráció

A szemtanúk szerint a fiatal gazdák nagyon finoman és ügyesen bántak az állattal, és az semmilyen módon nem szenvedett az utazás során.

Vödröt és kefét is hoztak arra az esetre, ha az állat összekoszolná a kocsit. Bár voltak felháborodott hangok, a legtöbb megjegyzés a tehén tartóival szemben dicsérő volt.

A vonat személyzete nem avatkozott be, mert az utasok nem tiltakoztak az állat jelenléte ellen, és szerintük egy hirtelen beavatkozás többet ártott volna az üszőnek, mint használt volna. A vasúttársaság szóvivője humorral közelítette meg az ügyet. Reményét fejezte ki, hogy a patás állat élvezte a vasúti utazást, és biztosított mindenkit, hogy a szokatlan utas épségben megérkezett úti céljához. Kijelentette, hogy a vasút nem szándékozik eljárást indítani a gazda ellen, noha az ilyen nagytestű állatok személyvonaton történő szállítása tilos.

A rendőrséget is értesítették a szokatlan utazásról,  de ős sem avatkoztak közbe, mivel a vasutasok nem láttak rá okot. A rendőrség is megállapította, hogy az üsző sértetlenül érkezett meg a város melletti farmra.

Viszont az ügyészség vizsgálatot indított, hogy megvizsgálja, hogy a gazda megsértette-e az állatvédelmi törvényt. Ugyanerre kíváncsi az állategészségügyi felügyelőség is, ezért a gazdát már többször is behívták meghallgatásra,

aki kijelentette, hogy semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy az egyéves üszőt néhány állomáson át vonattal szállította, amikor más háziállatok is felszállhatnak a vagonba és nem történik semmi bajuk.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.