Back to top

Holnapig érkezik a kárenyhítés

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A kormány több mint négyszeresére emelte az agrár-kárenyhítési alap forrásait.

A biztosítási díjak állami támogatása a jövőben is megmarad
A biztosítási díjak állami támogatása a jövőben is megmarad
Fotó: pixabay
Az üzleti alapon működő biztosítótársaságok már a nyár folyamán kifizették a kárenyhítést azoknak a termelőknek, akik rendelkeztek növénybiztosítással – tájékoztatott Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója. Az általuk kiutalt összeggel az Államkincstár csökkenti az állami agrár-kárenyhítési rendszerből járó kifizetéseket. Azok a termelők viszont,

akik nem rendelkeztek üzleti alapú biztosítással, csak az agrár-kárenyhítési rendszer keretében kapható támogatás 50 százalékára jogosultak

– emlékeztetett a szakember.

Az állami mezőgazdasági kockázatkezelési eszközök I-es pilléreként működő agrár-kárenyhítés keretében rekord összeg, 50,6 milliárd forint kerül kifizetésre a gazdálkodók számára. Ebből 49,7 milliárd forint az aszálykárok után, a többi forrás pedig más káresemények ellentételezésére szolgál.

Tavaly a mezőgazdasági területek 80 százalékát érintette a súlyos szárazság, 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Azok a termelők kapnak teljesebb kompenzációt, akik nem csak a kötelező agrárkárenyhítési rendszerben fizették az önrészt, hanem öngondoskodás keretében üzleti alapú biztosítást is kötöttek.

De nemcsak a gazdálkodók, hanem a mezőgazdasági biztosítók számára is nehéz év volt a 2022-es – emlékeztetett Baranyi Szabolcs, akinek a

biztosító társasága az ágazatot ért növénykárra több mint 9 milliárd forintot fizetett ki tavaly.

A Groupama 25-28 százalékos részesedésével a második legnagyobb agrárbiztosítónak számít itthon.

Rekordszámú, 2600 feletti agrárkárbejelentés érkezett hozzájuk, 70 százalék aszály, 20 százalék pedig jégverés miatt. Nem volt még ilyen veszteséges évük, de a rendkívüli volumen ellenére sem maradtak el a teljesítéssel. Az érintett gazdálkodóknak 14 napon belül kifizették az aszálykárt, illetve az előleget. Annál is inkább, mivel az aszályhelyzeti kormányzati intézkedések miatt heti elszámolással tartoztak az MFB felé.

Az Agrárminisztérium március elején közleményben hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy a mezőgazdaságot sújtó, szélsőségesebbé váló időjárás miatt érdemes mezőgazdasági biztosításokat kötni a termelést nehezítő kockázatok kezelésére, amelynek a díjához az idei esztendőben is az egységes kérelemben igényelhetnek támogatást a gazdálkodók.

A tárca célja, hogy a károk csökkentését szolgáló technológiai fejlesztések és termelési gyakorlatok szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése mellett a növénytermesztők és a kertészek minél nagyobb számban egészítsék ki kockázatkezelési eszköztárukat a kárenyhítési alapban való részvétel mellett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Párizsban a legmagasabb a hőség okozta halálozási arány Európában

A francia fővárosban nagyobb valószínűséggel halnak meg a magas hőmérséklet következtében, mint 854 másik európai városban. Egy tudományos kutatás szerint a párizsi lakosok más európai városokhoz képest a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőség okozta halálozásra.

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mindannyian részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadóján.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.