0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

A SEFAG Zrt. Magyarország második legnagyobb állami erdőkezelőjeként Somogy vármegyében több mint 85 000 hektár erdőt kezel.

A Társaság feladata az állami erdők szakszerű kezelése mellett a társadalmi igények kielégítése is, hiszen napjainkban az erdők hármas – gazdasági, védelmi és közjóléti – funkciói közül egyre nagyobb hangsúlyt kap az utóbbi, hiszen az erdő rekreációs célokat is szolgál.

A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak, felkeresésük országos szinten meghaladja az évi 40-50 millió látogatási alkalmat. A gyalogos kirándulás, a bakancsos turizmus mellett pedig nagy népszerűségnek örvend a futás, a kerékpározás és a lovaglás is.

A társadalom tehát egyre nagyobb mértékben és egyre változatosabb formában igényli az erdei kikapcsolódási lehetőségeket. Sajnos azonban a megnövekedett turizmus gyakran komoly terhet ró a környezetünkre.

„Társaságunk elkötelezett az erdők egészségi állapotának megőrzése és javítása iránt, ezért szívesen csatlakoztunk – az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felhívására – a „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, melynek keretében – a SEFAG Zrt. munkatársai, a központ, illetve a Zselici Erdészet dolgozói, összesen kb. 50 fő – a Töröcskei Parkerdőben gyűjtötte a szemetet. Jelen akció keretében a város közvetlen közelében található parkerdő szegélyét és a buszmegálló környékét tisztítottuk meg – összesen 110 zsák, zsákonként átlagosan 20 kilogramm, azaz több mint 2 tonna – hulladéktól.

A Töröcskei Parkerdő különösen népszerű a látogatók körében és a közeljövőben különböző beruházásokat is tervezünk a területére, ennek első mozzanata az erdő megtisztítása.

Hosszú távon kerékpáros egyesületekkel szándékozunk együttműködni, mert szeretnénk számukra biztosítani az erdei körülmények között történő kerékpározást, továbbá a parkerdő szegélyébe egy pihenőt tervezünk kialakítani, innen indulnak majd azok a nyomvonalak, ahol kerékpározni lehet az erdőben.

A Társaság erdeiben 2022. évben közel 100 tonna, ebből a Zselici Erdészetnél a tavalyi esztendőben 20 tonna hulladék gyűlt össze, jellemzően háztartási szemét, PET palackok, alumínium dobozok, műanyag csomagoló anyagok. Társaságunkra meglehetősen nagy többletköltséget – nagyságrendileg több millió forintot – ró a szemét eltakarítása.

„A természetjárókat arra kérjük, hogy a kirándulás közben keletkezett szemetet vigyék haza és otthon dobják ki, illetőleg használják a kihelyezett hulladékgyűjtőket. A lakosság figyelmét arra hívjuk fel, hogy háztartási hulladékot ne helyezzék ki a zöldterületre!” – mondta el Pintér Ottó, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója.

A fenti szemétszedési akciót kizárólag a SEFAG Zrt. dolgozóinak, valamint a médiumok szerkesztőségi munkatársainak hirdettük meg. Az akciót további kapcsolódó intézkedések is követik majd, hasonló megmozdulásokat több helyszínen tervezünk a közeljövőben, illetve a nagyközönség számára is szervezünk szemétszedési akciókat.

Forrás: SEFAG Zrt. sajtóközlemény