0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csak lassan enyhül az idő

A hét elején erős szél kíséretében hazánkba is érkezett igen hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg határozza meg időjárásunkat. Éjszakai fagyok, havazás, a Nyírségben több centiméteres hóréteg jellemezte hazánkat. A folytatásban csak lassan enyhül az idő, de a számítások szerint az elmúlt napokban előfordult fagyoknál nagyobb hideg nem valószínű.

A múlt héten is folytatódott a változékony idő. A hét eleji erős lehűlést követően előbb melegedés, majd a hétvégétől ismét fokozatos lehűlés kezdődött záporok, néhol zivatarok kíséretében. Csütörtökön egy melegfront hatására voltak országszerte esők, záporok, melyekből többnyire 1-5 mm közötti csapadék hullott, a Tiszántúlon esett ennél kicsit több péntek hajnalban. Pénteken, szombaton és vasárnap is többfelé alakultak ki záporok, helyenként zivatarok is előfordultak, néhol apró szemű jég kíséretében. Átmeneti szünet után kedden délkeleten esett kevés eső, majd csütörtök reggelre kelet felől helyeződött fölénk egy légörvény, mely északkeleten havazást okoz jelenleg is, a Nyírségben helyenként már 4-7 cm-es hóréteg is kialakult.

A múlt hét közepe óta országosan többnyire 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, de kisebb foltokban ennél több is esett.

Az elmúlt harminc nap csapadékösszege 10-30 mm közötti többletet mutat az ország jelentős részén, a Kisalföldön viszont ugyanilyen mértékű csapadékhiány tapasztalható. A talajok felszín közeli része az eddig szárazabb kisalföldi és dél-alföldi területeken is sokat nedvesedett az elmúlt napokban, az előbbi tájakon is mérséklődött, illetve megszűnt a kora tavaszi aszály. A középső és mélyebb talajrétegek Sopron környékének kivételével országszerte jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet a múlt hét közepén átmeneti emelkedésnek indult, csütörtökön már csak a keleti, északkeleti országrészben fordultak elő fagyok, a többi napon pedig már ott sem, pénteken pedig az északkeleti határszél kivételével 16-20 fokos maximumok voltak a jellemzőek.

Szombattól ismét lehűlés kezdődött, és hétfőn már csak 10 fok körül alakultak a maximumok. Keddtől ismét megjelentek a hajnali fagyok, szerdán pedig a nyugati és középső országrészben többnyire -1 és -5 fok között alakultak a minimumok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet is erősen ingadozik, vasárnapra nagy területen emelkedett 10 fok fölé a napi átlagértéke, jelenleg pedig 5 fok körül alakul.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce is a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is.

A folytatásban eleinte még télies, majd a hét végétől már fokozatosan enyhülő időre van kilátás. A kelet felől érkezett légörvény még napokig a térségünkben lesz, újabb csapadékot okozva: északkeleten főleg kezdetben hó, havas eső várható, majd egyre inkább az eső lesz a jellemző. Pénteken és szombaton sokfelé várható újabb csapadék, majd csökken a csapadékhajlam, de még a jövő héten is várható eső, zápor. Összességében a jövő hét közepéig 5-10 mm közötti csapadék valószínű, de északkeleten több is hullhat. A talaj nedvességtartalma a jövő hét közepéig jellemzően növekedni fog. A szél a hét végére mérséklődik, majd a hétfőtől ismét föltámad. A hőmérséklet jócskán elmarad az ilyenkor szokásos értékektől: hétfőig még előfordulnak majd -1, -2 fokos éjszakai fagyok, majd keddtől tovább mérséklődik a lehűlés. Napközben is hűvös lesz, északkeleten pénteken is csak 3 fok körül várható a maximum, délnyugaton 10 fok valószínű. Napról-napra lassan enyhül az idő, vasárnap 9-14, jövő szerdán 12-17 fokos maximumokra van kilátás. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga csak a jövő héten éri el ismét a 10 fokos értéket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu