Back to top

Lics László 1941–2023

Lics László borász- kertészmérnök, a Magyar Borakadémia és a Promontor Borlovagrend tagja 1941.-ben született Székesfehérváron. A Gyöngyösi Felsőfokú Technikumban majd a Budapesti Kertészeti Egyetem szőlész- borász szakon végzett, mint szőlész- borász kertészmérnök.

A Felsőoktatási Intézmények Országos Szőlészeti-borászati versenyén elért első helyezésért az ausztriai Lenz Mozer szőlészeti-és borászati pincegazdaságánál vett részt gyakorlaton 1964-ben.

Ezt követően Budafokon a Magyar Állami Pincegazdaságnál gyakornokként kezdte pályafutását, majd borászati előadó, pincevezető, palackozó üzemvezető lett. 1973-ban a Magyar Állami Pincegazdaságnál szerzett tapasztalatok birtokában a pályafutását a szintén budafoki Hungarovin Borgazdasági Vállalatnál folytatta, szakmai tehetsége mellett hamar megmutatkoztak vezetői képességei is, 1993-ig a budafoki Hungarovin Rt. termelési-és műszaki igazgatója és vezérigazgató helyettese volt.

Saját szőlészetét-borászatát 1989-ben indította el, a ma Lics Pincészet és - Szőlőbirtokként üzemelő családi vállalkozást. A vállalkozásnak az Etyek-Budai Borvidéken Pákozdon és a Szekszárdi Borvidéken is van pincészete, központi borászata Budapest Bornegyedében Budafokon található.

Borászata ma az egyike a legrégebben működő budafoki családi borászatoknak.

Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt, a Lics család tulajdonába vett budafoki történelmi pince, valamint a Szekszárdi Borvidéken Zomba-Szentgál Szőlőhegyen lévő egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület, illetve Pákozdon az egykori püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása elismeréseként 2012-ben Podmaniczky- díjat kapott.

A szőlészet és- a borászat világa egész élete meghatározója volt, a sors érdekessége, hogy feleségét is egy borkóstolás alkalmával ismerte meg. Lics Lászlót és nejét Évát 2013. március 14-én „Kultúra 22” díjjal tüntették ki a borkultúra és a művészetek kapcsolatáért végzett munkájuk elismeréseként. A kitüntetéssel járó anyagi díjat a Budafoki Szent Lipót Plébániának ajánlották fel.

Az Év Budafok-Tétényi Vállalkozójává 2016-ban választották, mint budafoki telephellyel rendelkező gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét, aki stabil, eredményes gazdálkodást tudott felmutatni. Emellett számtalan díj és elismerés tulajdonosa.

Kiváló minőségű boraival a hazai-és nemzetközi borversenyeken is szép eredményeket ért el. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alkalmából megrendezett „Budafok város bora” borversenyen borait többször is aranyéremmel jutalmazták, 2015. évben Merlot bora a Borok Olimpiájaként is emlegetett bordói Challenge International du Vin Borverseny aranyérmese lett. A világ tíz szakmailag legelismertebb versenye közé tartozó Vinagóra Nemzetközi Borversenyen, az Országos Borversenyen, a Syngenta Borversenyen és az Országos Rozé Borversenyen folyamatosan aranyéremmel díjazzák nevezett borait; a TOP 100 Magyar Borválogatásban is rendszeresen találkozunk Lics borral, azon belül is előkelő helyen: 2014.-ben a 6. legjobb TOP vörösbor; 2016.-ban pedig a 3. legjobb TOP vörösbor Lics bor lett. Azonban a legbüszkébb a szívéhez legközelebb álló, négy unokájáról elnevezett boraira volt.

Az élet bőkezű volt vele, szakmai sikereinek elérésében szerető családja segítette. Vállalkozását fia Balázs és lánya Judit viszi tovább.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Lehetőségek a hazai csemegeszőlő-termesztésben

A csemegeszőlő egyike a világon legnagyobb felületen és mennyiségben termesztett és a legtöbbet fogyasztott gyümölcseinknek, az OIV statisztikája szerint 2022-ben 29,7 millió tonna termett és 28,7 millió tonnát ettünk meg. Nem véletlen mindez, hiszen a különböző országokból származó szőlő egész évben kapható a kereskedelmi hálózatok boltjaiban és a gyümölcsárusoknál.