0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Kisvállalkozások digitális fejlesztésével javítható a hatékonyság

A kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok digitalizációját segítő központok alakultak hazánkban, az Európai Bizottság digitális programja keretében. A tavaly alakult öt Európai Digitális Innovációs Hub (EDIH) projektindítón mutatkozott be. Az Európai Bizottság célja, hogy a kkv-k 90%-a legalább alapszinten használja a digitális eszközöket, ami a skandináv országokban már gyakorlat.

Az Európai Bizottság célja, hogy a kkv-k 90%-a legalább alapszinten használja a digitális eszközöket, ami a skandináv országokban már gyakorlat, hazánk viszont az utolsók közt van ezen a téren. Az ambiciózus cél eléréséhez sok munkára van szükség, ahogy azt a központok konzorciumvezetői is hangsúlyozták rövid bemutatkozásaikban. Működésüket felerészben az EU, felerészben a tagállam finanszírozza, és összesen 22,251 millió euró támogatást nyertek el három évre, ami további két évvel meghosszabbítható.

Fontos cél, hogy tevékenységükkel végeredményben a magyar vállalkozások versenyképességét javítsák. A mesterséges intelligenciától az adatgazdaságon, az agrárdigitalizáción, a nagy teljesítményű számítógépen keresztül egészen a kiberbiztonságig a digitális technológiák egész sorában való könnyebb eligazodásban, azok megfelelő üzleti alkalmazásában segítik leendő partnereiket, akik felkutatására nagy energiát fordítanak.

Magyarországon 30 ezer kkv működik, közülük több mint 650 céget terveznek végigvinni a digitális fejlesztés folyamatán és 3000 fő képzését vállalták.

Az agráriumra más számok jellemzők, mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Összesen 160 ezer gazdálkodó ad le támogatási kérelmet 5 millió hektár művelt terület után, és 400-500 milliárd forint alaptámogatás menedzselését intézi a szakigazgatás. Az idén 51 jogcímen lehet támogatást igényelni. Az agrárcenzus szerint körülbelül 15 ezer gazdálkodó alkalmaz valamilyen digitális megoldást, ők a legkorszerűbb módszerekkel dolgoznak és körülbelül egymillió hektárt művelnek.

A többi termelőt is hozzá kell segíteni, hogy a digitalizáció segítségével hatékonyabban dolgozzon, megfeleljen a szigorú környezetgazdálkodási követelményeknek és felkészüljön a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására.

Az öt szervezet közül az Agrár EDIH segíti a mezőgazdasági termelőket az adatgyűjtésre- és elemzésre alapuló gazdálkodásra való átállásban a termelés és a gazdaságszervezés terén, valamint a termékpályán való hatékonyabb részvételben. Nemcsak a termelőket, hanem a szaktanácsadókat is felkészítik arra, hogy ezen a téren is tudják segíteni a gazdákat, mondta a Balla István, a konzorciumvezető GAK Nkft. vezetője. A konzorciumban a Széchenyi István Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vesz még részt.

Az Adat EDIH elsősorban az egészségügy és az élelmiszeripar szereplőinek digitális átalakulását támogatja, a DigitalTech EDIH kiberbiztonsági támogatást nyújt a hozzá fordulóknak, az MI EDIH a mesterséges intelligencia vállalati szintű hasznosításában segít. A HPC EDIH pedig szuperszámítógépes hátteret és annak kihasználására irányuló ismereteket ad. Januárban állt munkába hazánk legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Komondor, aminek a felállítása három évet vett igénybe, de a hasznosítása még nagyobb kihívás. A konzorciumvezető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 20 éve foglalkozik szuperszámítógépekkel és az EDIH keretében a többieknek is felajánlja a segítségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu