0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csodálatos faóriásokkal várnak a Mecsek és a Zselic erdeje

Százötven forrás, tucatnyi tanösvény, több kiépített erdei pihenőhely, négy kilátó, számos kerékpározható erdei útvonal, és izgalmas természetismereti központok, erdei kalandpark, illetve gyönyörű szálláshelyek várják az erdők szerelmeseit Baranyában.

A Mecsekerdő Zrt. Baranya megye erdőterületeinek a felén, túraútvonalakkal sűrűn behálózott, zömében természetvédelmi területen gazdálkodik mintegy 55 ezer hektáron. Az állami erdőgazdaság erdeit tartamos erdőgazdálkodással kezeli, aminek lényege, hogy a természet folyamataira alapozva gyarapítja az erdő fakészletét. Munkájukat elismerendő a természetközeli erdőgazdálkodást népszerűsítő Pro Silva Hungaria társaság 1995-ben a szentegáti erdőtömböt választotta első nemzetközi szakmai konferenciája terepi programjának helyszíneként.

A Mecsekerdő kezeli a különleges, és sajnos rendkívül sérülékeny Dráva-menti ártéri erdőket is.

Ezeknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy a védett, vízközeli erdők összetett élővilága fennmaradjon. Itt előszeretettel fészkelnek fokozottan védett madarak, például a rétisas. A gondos, természetes folyamatokat követő, azokra figyelemmel lévő gazdálkodásnak köszönhetően húsz év alatt háromszorosára, közel százhatvanra nőtt a Baranya megyei rétisasfészkek száma. A klímaváltozás, különösen az aszályok érzékenyen érintik a Dráva-sík keményfás és ártéri ligeterdeit. Ezek megőrzése érdekében a Mecsekerdő egész rendszert épített ki a talajvízszint változásainak megfigyelésére, és az Ős-Dráva Programban közreműködik a vízvisszatartást, így az erdők megmaradását szolgáló vízgazdálkodás kialakításában.

A Mecsekerdő – nevével ellentétben – nemcsak a Mecsek, hanem a Zselic erdőinek egy részét is kezeli. Itt, a „Zselic szívében”, Almamellék mellett található a Dunántúl egyik legnemesebb erdő különlegessége, a hathektáros, több mint kétszáz éves „ősbükkös”. A csodálatos faóriások a terület egykori gondos gazdájának, Biedermann Rezső bárónak köszönhetik fennmaradásukat.

Az ősbükköshöz erdei kisvasúttal, az Almamellék és Sasrét között közlekedő, sajátos élményt nyújtó „Zselici Csühögővel” is eljuthatunk.

Az ősbükkös mellett majdnem harminc éve működik a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, amelyben tematikus foglalkozásokon, szakképzett erdőpedagógusok segítségével ismerkedhetünk meg a zselici erdők varázslatos világával.

A csodálatos, egyedi élővilággal bíró Sás-völgyben létesült a Dél-Dunántúl első lombkorona-sétánya. A fiatalos, sűrű erdőben ötven méter hosszú, hat méter magas járószintű, a terep emelkedése miatt a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétányt építettek. A tanösvény egy madármegfigyelő toronyhoz, illetve madárismereti odú- és fészektanodához kapcsolódik, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba vagy gólyafészekbe mászva próbálhatják ki az élőlények lakhelyeit. A Sás-völgy erdejében található egy fenntartható módon működő ökoház, az Erdő Háza is.

A terület legnagyobb mésztufalépcsős zuhataga, a Melegmányi-vízesés, ahol a hat méter magas gátsoron a víz fantasztikus legyezőformákat alkotva zúdul le.

A Mecsekerdő számos természeti értéke mellett a legnagyobb vonzereje a mára közismert Mecsextrém Park, amely erdei bob- és kötélpályájával látogatók tízezreit vonzza minden évben.

A Mecsek változatos erdeit leginkább ott lakva, de legalább egy-két éjszakát ott töltve ismerhetjük meg. A Mecsekerdő eltérő kategóriájú erdei szálláshelyet kínál a környékre érkezőknek. Tóparti faházak, apartmanok és erdei iskolai szálláshelyek, valamint kulcsosházak is szerepelnek a kínálatban. A nemrég felújított vadregényes Gubacsos kulcsosház Orfű közelében található az erdő mélyén, három kétágyas szobájával és négy pótágyával pont alkalmas családi hétvégékre vagy baráti felfedezőutakra a Közép-Mecsek erdeiben.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Mecsekerdő Zrt. legszebb területére!

A szavazók között hetente nyereményeket sorsolnak ki.

Forrás: Agrárminisztérium