Bár a tél összességében többnyire hűvös volt Spanyolország-szerte, a termelők szerencsére nem tapasztaltak jelentős károkat, fogalmazott Roberto Tur, a Fresh Fruit Alliance munkatársa.
A spanyol szakember az elmúlt évek nagy terméskiesése után átlagos termésmennyiségben reménykedik, és az előrejelzések szerint a 18. héttől tudják elkezdeni szállítani az első komolyabb mennyiségeket a piacra. Sebastian Ringwald, a Lahr-Black Forest gyümölcskereskedő vállalat vezetője is hasonlóan látja a helyzetet. Szerinte az időjárás miatt körülbelül nyolcnapos késéssel, április utolsó napjaiban indul a szezon.
A nemzetközi Fair Fruit Group – amelynek magyarországi, németországi, spanyol és portugáliai telephelyei is vannak – arról számolt be, hogy Portugáliában és Spanyolországban a hűvös telet túl meleg időszak követte, ami nem tett jót a termésnek. Bizonyos korai kajszifajtákból a termésmennyiség csökkenésére számítanak. Ezzel szemben nektarinból és őszibarackból eddig nem tapasztaltak jelentős hiányt.