0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Díjazták a szakmai tanulók legjobbjait

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2008 óta rendezi meg a Szakma kiváló tanulója versenyt és az Országos szakmai tanulmányi versenyt, melyek országos döntője a budapesti Szakma Sztár Fesztivál, ahol idén 54 szakma majdnem 200 versenyzője mutatkozott be.

Az MKIK XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén második alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15.000 látogató részvétele mellett.

A rendezvény megnyitóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a diákoknak azt üzente:

a siker kulcsa a kíváncsiság, a kreativitás, a kitartás és az együttműködés.

Beszédében köszönetet mondott minden, a magyar szakképzésben tiszta szívvel és odaadóan dolgozó pedagógus, mentor, szakértő munkatárs áldozatos munkájáért és sok sikert kívánt a szakképzésben tanulóknak, tanáraiknak és családjaiknak.

A fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását. A fesztivál keretében idén 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a diákok.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a rendezvény eredményhirdetésén üdvözölte, hogy a versenyszféra érdeklődését is felkeltette a fesztivál, hiszen annak megrendezéséhez több száz cég járult hozzá. Parragh László a diákok családjainak és tanárainak is megköszönte a támogatást, hangsúlyozva, hogy a tudásba fektetett idő és energia mindig meghozza a sikert.

A szakmatanulás életpályát, állandó sikerélményt és a folytonos megújulás lehetőségét kínálja a fiataloknak

– mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az államtitkár az eredményhirdető ünnepségen köszöntőjében a nyitottság jelentőségét hangsúlyozta, erre ugyanis nemcsak a pályaválasztás előtt állóknak és a szakmát tanulóknak van szükségük, hanem a sikerre törekvő cégeknek is. Közülük azok maradhatnak versenyképesek, amelyek a leggyorsabban megtalálják a jövő szakembereit, helyi szinten segítenek nekik, építik az őket felkészítő intézmények szakmai hátterét – fogalmazott.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) nevében is köszöntötte a tanulókat, tanáraikat és családtagjaikat.

A technológiai változások ütemét emelte ki, és hozzátette: a szakmai versenyek eredményeit látva úgy véli, hogy a magyar fiatalok lépést tartanak a kihívásokkal, képesek a folyton változó versenyben helyt állni, és nyitottak a szakmai újdonságokra.

Az agrárszakképzésben ma már majdnem 22 ezren tanulnak, másfélszer annyian, mint 6 éve.

A központi éremátadó ünnepséget követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díjátadóján Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes a versenyzőket köszöntve szakmai kitartást kívánt mindenkinek. Tapasztalata szerint a szakma szeretete úgy alakul ki, hogy a munkában töltött idő során a kezdeti kudarcokat átveszi az egyre több siker és eredmény. Mint fogalmazott ehhez az úthoz kell a kitartás.

Az agrárszakképzésben elért 2022/2023. évi eredmények hivatalosan letölthetők a szakmasztar.hu oldalról.

Kiadónk a Magyar Mezőgazdaság Kft. is fontosnak tartja az utánpótlás nevelésben való közreműködést. Ezért a kertész szakma kiváló tanulója verseny első három helyezettje számára különdíjat adott át Rimóczi Irén főszerkesztő. Az egy éves Kertészet és Szőlészet hetilap előfizetést

  • Lázár Valéria (1.), az Alföldi ASzC Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola tanulója (felkészítő tanár: Sinka Jánosné),
  • Babenyecz Filip (2.) az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tanulója (felkészítő tanár: Kovács Istvánné) és
  • Batu Zoé (3.), a Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola tanulója (felkészítő tanár: Wimmer Péter) kapták.

A Magyar Mezőgazdaság kérdésére, az agrár szakmák több díjazottja is elmondta, hogy ismereteik bővítése céljából a továbbtanulást választják. Ezzel együtt szeretnének külföldön tapasztalatot szerezni és ezt követően itthon munkát vállalni. Többen gondolkodnak a saját gazdaság beindításában, ha a lehetőségük meg lesz rá.

Az elért eredményekhez és a jövőbeni tervekhez kiadónk ezúton is gratulál, és sok sikert kíván!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu