0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A precíziós gazdálkodás bevezetése 2. – A pénztárcának és a környezetnek is hasznos

Oláh Márton Sajóládon és környékén 380 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, illetve most fejleszti az állatállományát is. A gazdaságot az édesapja alapította az 1990-es években, Márton tőle vette át 2008-ban.

Az eredeti 100 hektáros területet mára 380-ra növelte. Már induláskor részt vett a fiatal gazda pályázaton, majd szántóföldi munkagépre, illetve vetőgépre pályázott, sőt az állattartáshoz is vásárolt gépeket, pótkocsit, fűkaszát. Legutóbb az állattartó telepe korszerűsítéséhez, illetve a növénytermesztés precíziós átállításához nyert pályázati támogatást. Utóbbin kombájn, robotkormány, műtrágyaszóró és monitoring drón beszerzése volt a cél.

Márton 2018 óta gazdálkodik a 380 hektáron és önerőből is vásárolt gépeket, amik megalapozták a precíziós átállást. Ahogy mesélte, a 24 méter szélességű, szakaszolható permetezőgépe már képes differenciált vegyszerkijuttatásra és mára a gép az árának legalább a felét behozta a megtakarított vegyszerek árán. Ez pedig nemcsak a pénztárcájának, hanem a környezetnek is hasznos.

Ha kihasználjuk a gépek tudását, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, akkor szerintem a környezetet is sokkal jobban meg tudjuk óvni. Bár ez függ a vegyszerektől és a felhasznált növényvédő szerektől is.

De főleg az emberektől, hogy mennyire tudják okosan használni a precíziós eszközöket. Ezért jók ezek az igénybe vehető  szolgáltatások, mert megtanuljuk, hogyan használjuk ezeket az új technológiákat – mondja a gazdálkodó.

Bár Márton már most is látja, hogy egy-egy döntése mennyire jó. A talajművelésből elhagyta az ekét, „grúberrel” dolgozik. Azt mondja, a termésátlagon is látja, hogy ha nem forgat, nem szárítja a talajt, azzal egyrészt a talaj vízháztartása javul, másrészt a jövedelmezősége is fejlődik:

„Igaz, hogy kell pár év az átállásra, amíg beindul, de már most látom a fényt az alagút végén.”

Ez pedig az adatokon alapuló tudatos gazdálkodással csak jobb lehet. Például a szaktanácsadó a beküldött adatok elemzésével számos olyan ajánlást tud tenni, ami segít a gazdának dönteni. Ráadásul ma már olyan telefonos applikációk is vannak, amelyekben már a szántóföldről elküldhetők a napi munka adatai.

Persze az idei esztendő még Oláh Márton számára főként a felkészülésről, az átállásról szól majd. El kell készíteni a földterületeinek drónos felmérését, a talajainak vizsgálatát és emellé neki, magának rögzítenie kell a gazdálkodással összefüggő adatait.

Ezeket padig Molnár Márton, az Agrárközösség Kft. precíziós mezőgazdasági tanácsadója fogja feldolgozni:

„A telefonos applikáción keresztül én az idei évben a munkaműveleteket, kijuttatott tápanyagmennyiségeket, permetszereket várom, naprakészen vezetve.”

Tehát a kinti munkavégzés közben, telefonos applikációban tudja küldeni a gazda az adatokat, amiből a tanácsadó év végén meg tudja mutatni a hektárra lebontott jövedelmezőséget.

Az előző rész elérhető itt: A precíziós gazdálkodás bevezetése 1. – Bevételnövekedést várnak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu