Back to top

A Cápa a Kincsem Parkban is támad – Balogh Levente

A tavaly őszi Goffs Orby árverésről Molnár Gyöngyi istállójába érkezett egy Mastercraftsman apaságú szürke mén. A 465-os Lot-számú szemrevaló csikót 45 ezer euróért vásárolta Balogh Levente, napjaink egyik legismertebb üzletembere, egyebek között a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosa és elnöke.

Az RTL csatornán futó befektetési show-műsorból ismert Cápára nagy hatással volt a 100. Magyar Derby atmoszférája, magával ragadta az esemény hangulata, sőt a pónifutamban még díjat is adott át Molnár Gyöngyivel.

Az árverésen vásárolt yearling anyja, Fleur De Lui (Galileo × Reprise) nem állt starthoz, anyai nagyanyja, Reprise több hasznos utódot adott. Kiemelkedik közülük Hazel Lavery, aki egy látványos G3-győzelem után vonult vissza a ménesbe. Harmadik csikója, The Revenant 12 versenyt nyert szerte Európában, legmagasabb RPR-számát Ascotban, a Queen Elizabeth II Stakes (Group 1) diadalmáért kapta.

A csikó apja az ír tréner Aidan O’Brien egykori idomítottja, Mastercraftsman, aki a Racing Post Ratings szerint Danehill Dancer legmagasabbra értékelt fia.

„Bátorság, gyorsaság és állóképesség jellemzi. Lágy talaj, kemény talaj, bármelyik jöhet” – nyilatkozott O’Brien.

A Nemzeti Vágták állandó résztvevője
A Nemzeti Vágták állandó résztvevője
Fotó: Elek Ferenc és archív
Háromévesen az angol 2000 Guineasben kezdett, ahol Sea the Stars volt a nyerő, Mastercraftsman ötödik helyen végzett. A klasszikus ír változatában favoritként indult, és hozta is a kötelezőt, négy és fél hosszal ért haza. Néhány héttel később visszatért Angliába, és megnyerte a St. James’s Palace Stakes-t is.

A következő szezont már a Coolmore ménesben kezdte, ahol az egyik vezető, igen magas színvonalú nemzetközi ménné fejlődött. A tenyésztők nagy bánatára 2022-ben, 15 éves korában elpusztult. A ménesben töltött évek alatt több mint hatvan Group-nyerőt adott, legjobb fia a kétszeres G1-nyerő The Grey Gatsby, de Alpha Centauri és Kingston Hill is felértek a legjobbak közé.

Forrásaink szerint Balogh Levente lova a Flying AquAngel nevet fogja viselni, amit a Szentkirályi Ásványvíz alapú kozmetikai termékcsalád, a Vízangyal után kap.

Lovas kötődésed régóta közismert, a Nemzeti Vágtán már a kezdetek óta indítasz lovat Szentkirály színeiben. Honnan jött a lószeretet?

Kecskemétiként mindig közel voltak a lovak és meghatározták a gyerekkoromat. Már egészen fiatal koromban megtanultam lovagolni és külföldi csoportoknak tartottunk a barátaimmal „pusztai” lovasbemutatókat.

Mit láttál a Nemzeti Vágtában? Miért álltál mellé?

Molnár Gyöngyi érsekhalmi tréningtelepén fog készülni a frissen vásárolt telivér
Molnár Gyöngyi érsekhalmi tréningtelepén fog készülni a frissen vásárolt telivér
Tetszett az alapötlet, hogy a lovakon keresztül fogják össze a magyarországi településeket, úgy, hogy a nemzeti összetartás még erősebbé váljon. Ezek nagyon komoly és szép értékek, szívesen azonosultam vele. Számomra a magyar nemzet összetartását és az országban rejlő szépséget szimbolizálja az esemény.

Több éven keresztül díjat ajánlottál fel a Vágtán. Nagyon komoly üzenetértéke volt, hiszen ez egy fair play díj volt. Honnan jött az ötlet és mi alapján ítélted oda?

Egy gyönyörű ajkai kristályból készült ló volt a díj.

Fontosnak tartom a versenyszellemet, de a kölcsönös tisztelet és elismerés sem kerülhetett háttérbe.

Akik ezt megkapták, nagyon komoly sportemberi teljesítményt nyújtottak.

Ma miért tartod fontosnak, hogy legyenek lovaid? Mennyi van és milyen fajtájúak?

Én elsősorban western stílusban lovagolok. Szerintem a tereplovaglásra a legjobb és legbiztonságosabb stílus, imádok terepen lenni, élvezni a szabadságot. Hat quarter horse lovunk van, de van a birtokon fríz és Shagya-arab ló is, így elmondhatom, hogy nagyon sok fajtájú lovat szeretek és tartok. És most már van egy telivérem is.

Elfoglalt üzletemberként mennyi időd marad a hobbijaidra? Mennyit tudsz a lovaiddal lenni?

Huszonhárom éve lehetőség szerint minden vasárnap tereplovaglunk a barátaimmal és a családommal.

Számomra a legnagyobb kikapcsolódás a ló hátán a természetben lenni, ezt a szokásomat nem adnám fel soha.

Az írországi árverésről hazahozott remek származású telivér csikó
Az írországi árverésről hazahozott remek származású telivér csikó
Fotó: GOFFS
Tavaly ott voltál a hazai lóversenysport legnagyobb ünnepén, a Kincsem Parkban a 100. Magyar Derby napján. Milyen benyomásaid voltak?

Igen, ott voltam és fantasztikus volt. Egy kedves barátom, Molnár Gyöngyi meghívásának tettem eleget, akit még az első Vágtákon ismertem meg. Gondoltam, megnézem, és nemcsak megnézem, de ki is próbálom a „profi” ligát. Nagyon tetszett, és állandó vendég leszek. Tetszik a hangulata, a környezete.

Az ősz egyik legnagyobb híre volt lovaskörökben, hogy Balogh Levente egy írországi árverésen egy remek származású másfél éves telivér csikót vásárolt. Hogyan jött az ötlet, hogy bekapcsolódj a versenyló-futtatásba? Milyen céllal vágtál bele?

A tavalyi pónigalopp-bajnokság díjátadójaként
A tavalyi pónigalopp-bajnokság díjátadójaként
Molnár Gyöngyivel, aki trénerként és futtatóként is jelen van a Kincsem Parkban, már régóta tervezgettük egy profi galoppló megvásárlását.

Tavaly ősszel jött egy lehetőség és én éltem vele.

Büszke vagyok rá, hogy bekerültem ezáltal ebbe a környezetbe.

Mit lehet a lóról tudni? Hol tartod és hogyan áll a felkészülése?

Gyöngyi magán-idomítótelepén, Érsekhalmán készül az ő lovaival együtt. Nagyon jól alakul a felkészülése, ha minden jól megy, már júniusban lehet az első futása a nyeretlen kétévesek között.

A versenylófuttatás sokban hasonlít az üzleti életben tapasztaltakhoz. Komoly befektetés, remény, siker, nehézség, fordulatok, szerencse stb. Te ebből mit érzékelsz?

Igen, ez egy új és érdekes út, amin most elindultam, és mint mindent, ezt is profi szinten szeretném művelni. Ebben is, mint az üzleti életben is jó társaim vannak.

A Nemzeti Vágtán a kezdetek óta indít lovat Szentkirály színeiben
A Nemzeti Vágtán a kezdetek óta indít lovat Szentkirály színeiben
A Derby-napon, majd az Ügetőszilveszteren is a pónigalopp-bajnokság résztvevőinek adtál át díjat és nagyon elismerően nyilatkoztál róluk. Miért tartod fontosnak az utánpótlást?

Az egész életemet végigkíséri a gyermekek segítése. Azt vallom, hogy minden gyermek jónak születik.

Nekünk, felnőtteknek és magyar üzletembereknek a kötelességünk, hogy segítsünk nekik álmaik megvalósításában, és akkor lehet, hogy előbb-utóbb egy jobb világban élhetünk majd.

Fontosnak tartod a társadalmi szerepvállalást, nemcsak beszélsz róla, de teszel is érte. Gondolkoztál már azon, hogy valamilyen szervezett formában támogasd a fiatal lovasokat?

Molnár Gyöngyi tréner és Balogh Levente az idei lóversenygálán
Molnár Gyöngyi tréner és Balogh Levente az idei lóversenygálán
Nagyon fontosnak tartom. Magyar üzletemberként Magyarországon és magyarokat kell segíteni. Ez a kötelességünk. Konkrét módon nem, de alkalmanként természetesen mindenképpen rendszerességgel segíteni fogom.

Az üzleti show-műsorban, a Cápában te vagy a jóságos, nyugodt erő. Mindenkit biztatsz és jó tanácsokat adsz, sok üzletet kötsz. Mit figyelsz a jelöltekben? Mi alapján döntesz?

Természetesen az üzletet, de közvetlenül mellette az embert is. Fantasztikus edukációnak tartom a műsort.

Milyen útravalóval indítod el az új üzlettársaidat?

Az, hogy egy Cápa beszáll valakinek az üzletébe, nem azt jelenti, hogy révbe ért, hanem egy új lehetőség kezdetét, amivel ha jól sáfárkodik, sikeres vállalkozó lehet.

Sikeres emberként mit tudsz üzenni azoknak, akik most kacérkodnak a lótartáson vagy azon, hogy lovaglásra, lovassportokra adják a fejüket?

Szerintem mint minden, ez is most kezd látványosan fejlődni. Ha hitelesen és jól csinálja az ember, öröme lesz benne.

Katona Linda

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.