0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A kémiai tisztítószerek veszélyei

Óva intenek tudósok attól, hogy takarításkor keverjük a különböző kémiai tisztítószereket, és azt javasolják, inkább házilag készítsük el azok alternatíváit.

A háztartási vegyi anyagokkal való érintkezés irritációt vagy allergiát okozhat, a bennük lévő egyes anyagokkal való hosszas érintkezés pedig növelheti a rák és az endokrin betegségek kialakulásának kockázatát – állítják a Sziléziai Orvosi Egyetem szakemberei.

Amint arra Agata Pustułka, a Sziléziai Orvosi Egyetem szóvivője rámutatott, elsősorban az ammónia, a klór, a nátrium-hidroxid, és egyéb vegyületek, amelyek kombinációja károsíthatja az egészséget.

A háztartási vegyi anyagokkal való érintkezés többek között a következőket eredményezheti:

bőr-, szem- és légúti irritáció, allergia, hörgőasztma tüneteinek kialakulása, égési sérülések.

Különösen veszélyes a különböző tisztítószerek kombinálása, mivel ilyenkor olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek mérgező, maró vagy erősen irritáló vegyületek szintéziséhez vezethetnek. Például a klóros fehérítőszer és az alkoholtartalmú készítmények kombinálásakor veszélyes kloroform keletkezik, az ammóniát tartalmazó készítmények fehérítőszerrel való keverésének terméke a klóramin-gáz, míg az ecet és a hidrogén-peroxidot tartalmazó szerek keverésekor peracetsav keletkezik.

Ezért  a vegyszerek helyett például a forró gőzzel történő tisztítást javasolják.  Illetve alternatívaként a kémiai takarítószerek helyett természetes tisztítószereket, például ecetet szódabikarbónát, citromsavat.

Vegyi tisztítószerek használatakor és utána is érdemes alaposan kiszellőztetni a lakást,  takarításkor viseljünk védőkesztyűt, és vegyszeres légfrissítők helyett használjunk természetes illóolajokat.

A kutatók azt javasolják, hogy készítsünk saját tisztítószereket. Például egy pohár ecet egy vödör forró vízbe öntve és természetes illóolajokkal kiegészítve padlótisztítóként használható. Mint köztudott az ecet üvegtisztítóként is jól működik.

A javasolt WC-tisztítószer négy evőkanál ecet szódabikarbónával és illóolajjal,

a portörlő folyadék egy pohár víz, egy negyed csésze ecet, egy evőkanál glicerin és illóolaj keveréke, a mosópor pedig egy csésze szódabikarbóna (vagy nátrium-karbonát), egy csésze bórax és egy negyed csésze szappanpehely lehet. A szőnyegtisztító por természetes helyettesítője lehet körülbelül négy-öt evőkanál szappanpehely és másfél-két csésze burgonyakeményítő keveréke. Az összetevőket a szőnyegbe dörzsölve körülbelül 40 perc elteltével ki lehet porszívózni.

Forrás: naukawpolsce.pl