0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gazdaságszerkezeti összeírás kezdődik

Agrárium 2023 néven mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2023. május 15. és július 15. között zajló összeírás célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű képet szolgáltasson a magyar mezőgazdaság helyzetéről, az agrárszektorban bekövetkezett változásokról – hangzott el a KSH székházában megrendezett május 11-ei sajtótájékoztatón.

Vukovich Gabriella elnök köszöntőjében elmondta,

a tízévenként ismétlődő Agrárcenzusok (teljes körű mezőgazdasági összeírás) között háromévente gazdaságszerkezetei összeírást végez a KSH, az erről szóló adatszolgáltatást idén május 15–31. között online, majd június 1. és július 15. között számlálóbiztosok segítségével teljesíthetik a gazdák.

Az összeírók az ország 941 településén keresik fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével. Az adatszolgáltatás minden kijelölt gazdálkodás számára kötelező. Az összeírás összesen mintegy 74 ezer (70 ezer nem kiemelt, 4,4 ezer kiemelt) egyéni gazdaságot és 11 ezer gazdasági szervezetet érint.

Az adatszolgáltatásban érintett egyéni gazdaságok postai úton vagy e-mailben kapják meg a felkérőlevelet, benne az online önkitöltéshez szükséges 12 jegyű belépési kóddal. A gazdasági szervezetek a körükben már jól ismert Elektra rendszeren keresztül, míg az egyéni gazdaságok a KSH saját fejlesztésű Maja rendszerét használva tudják kitölteni a kérdőívet.

Az összeírás során a földhasználatról, állattartásról, generációváltásról, agrárdigitalizációról, mezőgazdasági gépekről, öntözésről, talajművelési módszerekről kérnek adatokat a számlálóbiztosok; az összeírásból származó adatok amellett, hogy képet adnak a hazai mezőgazdaság szerkezetének alakulásáról, Európai Unió által előírt tagállami kötelezettség is.  

Az összegyűjtött adatokból az előzetes eredményeket és statisztikákat várhatóan szeptember közepén publikálja a KSH, a végleges és részletes eredményeket pedig 2024 nyár végére.

Tovább információk az Agrárium 2023 összeírásáról a KSH zöldszámán (06 80 44 20 40), vagy e-mailben, az agrarstatisztika@ksh.hu címen kérhetők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu