Back to top

Hasznot húzni a haszontalanból

A világon szinte mindenhol találhatunk már inváziós fajokat. Ezek olyan élőlények, melyek eredeti élőhelyüktől távol számukra megfelelő körülmények közé kerültek, és a helyi ökológiai rendszereket tönkre téve korlátlanul képesek terjedni. Azonban ezekből a fajokból is hasznot lehet húzni.

Egy kanadai kutyatápgyártó vállalat marketing igazgatója, Caitlin Benn a BBC-nek nyilatkozva elmondta:

Ezüstkárász
Ezüstkárász

nagyon reméli, hogy az egyik legnépszerűbb termékük gyártásának egy nap majd vége szakad.

Talán furán hangozhat ez pont egy marketing igazgató szájából, ám a szóban forgó táp ezüstkárászból készül – egy inváziós halfajból, mely Ázsiából szabadult is, és tetemes ökológiai és gazdasági károkat okoz.

Ez a halfaj, mely Magyarországon is jelen van szintén inváziós fajként, az amerikai Mississippi folyó vízrendszerébe bekerülve nagyon gyorsan elterjedt. A mindenevő, de főként édesvízi lebegő szervezetekkel táplálkozó hal gyakorlatilag az összeomlás szélére sodorta az őshonos fajok állományait azzal, hogy felfalja előlük a táplálékot. Jelenleg az USA és Kanada környezetvédelmi hatóságainak legnagyobb félelme az, hogy az ezüstkárász eljut a Nagy Tavakig, ami katasztrofális következményekkel járna mind a rekreációs horgászatra, mind az ipari halászatra a tavakon, és lehetőséget kapna a faj arra, hogy Kanada felé tovább terjedjen.

A kanadai Ontario tartomány inváziós fajokkal foglalkozó monitoring programja szerint az ezüstkárász, együtt a pettyes busával a két legnagyobb veszélyforrás az édesvizeik ökoszisztémájára nézve.

A kutyák kevésbé válogatósak, így az emberek számára kevésbé étvágygerjesztő invazív fajokból "környezetbarát" tápokat lehet gyártani - képünk illusztráció
A kutyák kevésbé válogatósak, így az emberek számára kevésbé étvágygerjesztő invazív fajokból "környezetbarát" tápokat lehet gyártani - képünk illusztráció
A legfontosabb feladat pedig a faj egyedszámát jelentősen lecsökkenteni úgy, hogy minél több halat fogjanak ki és hasznosítsanak. Ugyan az ezüstkárász alkalmas emberi fogyasztásra, azonban Amerikában nincs túl nagy piaca. A kutyák viszont kevésbé válogatósak, ezzel pedig a Wilder Harrier cég fenntartható kutyatápja jó megoldásnak tűnik. A 2020-ban piacra dobott termékhez eddig nagyjából 12 ezer ezüstkárászt használtak fel, ami 50 tonna halat jelent. Ezeket Illinois állam vizeiből fogták ki.

A Karib-tenger térségében egy másik inváziós faj, a sargassum moszat okoz problémát. Ez a nagyméretű, barna algaféle 2011-ben kezdte elborítani az Atlanti-óceánt. Amikor pedig a partvidéken nagy mennyiségben gyűlik össze és bomlani kezd, záptojáshoz hasonló szagot áraszt. Ez megfojtja a őshonos élővilágot, és a kibocsátott mérgező gázok – hidrogén-szulfát és ammónia – fejfájást, émelygést és légzési nehézségeket okoz az embereknél.

Sargassum moszat a karibi Belize partján
Sargassum moszat a karibi Belize partján
Fotó: Pixabay

„Már nincsenek fehér tengerpartjaink” – mondja Pierre-Antoine Guibout, aki nyolc éve költözött a karibi St. Barth szigetre. A barnává változott tengerpartok pedig nemcsak elcsúnyultak, de bűzösek is, mutatott rá.

Alig több, mint egy évtized alatt a karibi térségben partra mosott sargassum moszat mennyisége megháromszorozódott, és közel egy méter vastag szőnyeget alkot. Ennek oka a melegedő óceán és a műtrágya-bemosódás a FAO (ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) szerint. A halászati ágazat óriási mértékű károkat szenved el a sérült és elveszett felszerelések miatt, melyek a moszatba gabalyodnak, és a turizmusnak sem tesz jót a jelenség.

A sargassum moszat normál esetben márciustól júliusig borítja a partokat, de Guibot szerint ez az időszak egyre jobban kitolódik.

Ő azonban nem csak a bajt, hanem a lehetőséget is meglátta ebben az inváziós fajban: hosszú és rugalmas szálakból áll. Ezzel pedig alkalmassá teszi arra, hogy kartonpapírhoz hasonló anyagot készítsenek belőle.

Guibot 2019-ben indította el a Sargasse Projekt kezdeményezést, melynek sargassum moszatból készült kartonját már a francia laboratóriumok tesztelik, mielőtt forgalomba kerülhetne. Az ötletgazda bízik benne, hogy az olyan online kereskedők mint az Amazon vagy a francia La Redoute egy nap lecserélik az általuk használt hagyományos papírdobozokat ilyen sargassumból készültekre.

Asterias amurensis
Asterias amurensis
Fotó: Wikimedia Commons

Dél-Koreában egy Star’s Tech nevezetű cég egy másik inváziós fajt igyekszik hasznosítani: a Csendes-óceán északi részén honos tengeri csillagfajt, a Asterias amurensis-t. Ez a ragadozó tengeri csillag óriási károkat okoz az akvakultúra ágazatnak, mivel nagyétvágyúak és gyorsan szaporodnak.

A cég a tengeri csillag vázából olyan anyagokat von ki, melyet környezetbarát jégoldók gyártásánál használ fel. Ennek az adaléknak köszönhetően a termék kevésbé korrodálja a betont és a fémet.

A két éve Dél-Koreában piacra dobott terméket hamarosan Kanadába, az USA-ba, Európába és Japánba is szeretnék exportálni.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.