0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szivacstégla a városi fák gyökereihez vezeti az esővizet

Bécsben is gondot okoz, hogy a nyári hőségben nem jutnak elég vízhez a városi fák. Erre jelenthet megoldást a szivacstégla, amely a fák gyökeréhez vezeti az esővizet. Az intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is.

A szivacstéglát Gerhard C. Kidery fejlesztette ki Bécs Városával együttműködve, a prototípus 2021 óta tökéletesen teljesít a 18. kerületi Teschnergasséban. Most a másodikat építik be belőle a 15. kerületi Flachgasse átalakítása során.

Az elektronika némi késleltetéssel nyitja csak ki a szelepet, hogy az első adag, az útról bemosott szennyeződéseket is tartalmazó esővíz a hagyományos módon a csatornarendszerbe folyhasson és csak a tisztább esővíz jusson a fa tövéhez.

Egy hőmérséklet-érzékelő garantálja, hogy a téli pihenőidőszak alatt – ha a hőmérséklet nem éri el a 8 Celsius-fokot -, ne nyisson ki a szelep. Ulli Sima városi tanácsos beszámolója szerint, ha a víz mennyisége nagyobb, mint a beszivárgó képesség a fáknál, akkor a szivacstéglán keresztüli áramlás automatikusan leáll.

A szivacstégla elektronikája napelemmel működik, ezt egy átlátszó burkolat védi, amelyre rá is lehet lépni, sőt rá is lehet hajtani. Arra az esetre, ha napokig – vagy esetleg hetekig – nem sütne ki a nap, akkumulátorok biztosítják az áramellátást. A szivacstégla előnye, hogy akár új fák ültetésekor, akár meglévők esetén könnyedén beépíthető a városi fákat gyakran körbevevő szegélybe.

Forrás: Wiener Zeitung