Back to top

Az állatkerti elefántok kedvelik a látogatókat

Az állatkertekről általában véve megoszlik az emberek véleménye. Egyesek szerint börtön az állatok számára, azonban azt is látnunk kell, hogy a természetes élőhelyek visszaszorulásával néhány fajnak ez az egyetlen esélye a túlélésre. Most a tudósok azt vizsgálták, hogy a különböző jószágok viselkedésére vajon milyen hatással vannak a látogatók.

A Harper Adams és a Notthingham Trent egyetemek által végzett kutatás azt találta, hogy a látogatók jelenlétében az állatok kevesebb unalomra utaló nem kívánatos viselkedést mutattak, helyette több pozitív, például szociális magatartást figyeltek meg a szakemberek. Ez kimutatható volt a grizzly medvék, jegesmedvék, pingvinek, gepárdok, szerválok, bantengek (egy vadonélő szarvasmarha féle), prérikutyák, és a kakaduk esetében is - írja a BBC.

Azonban más állatok, például az erszényesek, páros és páratlan ujjú patások, hidasgyíkok, sündisznók, struccok és néhány más röpképtelen madár esetében azt találták, hogy rosszul tűrik a látogatók jelenlétét. Az Animals című folyóiratban megjelent tanulmány több, mint 250 fajnál vizsgálta azt, hogyan reagálnak az emberek jelenlétére az állatkertben.

Az elefántoknál azt is megállapították, hogy a látványetetésekkel az állatok többet táplálkoznak, és sokkal aktívabbak is. Ezzel egyidőben amikor nagyobb csoport látogató volt a közelükben, akkor az olyan kényszeres viselkedési formák, melyeket az unalom vált ki belőlük csökkentek.

„Az állatkerti látogatók sokszor azt látják, hogy az állatok nem tudják befolyásolni a környezetüket, ami stresszes lehet számukra, azonban úgy tűnik, néhány faj remekül alkalmazkodott a látogatók jelentette változó körülményekhez” – mondta Dr. Samantha Ward, a Notthingham Trent Egyetem munkatársa. „Sokféle inger érkezhet a látogatók felől, beleértve a zajokat, melyeket keltenek, és a mód, ahogy az állatokkal kapcsolatot teremtenek. Arra jutottunk, hogy a különböző fajok eltérően reagálnak az állatkertbe érkező emberekre – némelyik jól alkalmazkodik ehhez, mások kevésbé.”

A struccok viselkedésére nem voltak jó hatással a látogatók
A struccok viselkedésére nem voltak jó hatással a látogatók

A tanulmány alapvetően arra jutott, hogy

a legtöbb faj számára az emberek jelenléte teljesen semleges volt.

„Az állatok reakciói különböző tényezőkhöz köthetőek, és ezeknek a felismerése fontos a jólétük fenntartásának szempontjából” – mutatott rá Dr. Ellen Williams, a Harper Adams Egyetem állatkerti állatok jólétével foglalkozó tudósa. A szakember rámutatott, hogy jó volt látni az elefántoknál és a madaraknál, hogy látogatók jelenlétében a repetitív viselkedési formákat felváltották a kívánatosabb típusok. Sőt,

az is jónak mondható, hogy sok fajnál nem volt változás a viselkedésükben, ami arra enged következtetni, hogy a kifutó kialakítása megfelelő ahhoz, hogy az állatok jobban alkalmazkodjanak a látogatókhoz.
Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.