Back to top

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.

Mészáros Lőrinc, Nagy István és Makai Szabolcs a szivattyútelep átadásakor.
Mészáros Lőrinc, Nagy István és Makai Szabolcs a szivattyútelep átadásakor.
Fotó: Török Gergely

A Vidékfejlesztési Program keretében 2016 óta kaphatnak támogatást a gazdák olyan tevékenységekre, amelyek az öntözés fejlesztését célozzák. A felhívás alapján eddig 766 termelő részesült több mint 52 milliárd forintos támogatásban.

Május elejéig 190 öntözési közösséget ismertek el, amelyek csaknem 76 ezer hektárnyi területen folytatnak öntözéses gazdálkodást.

A folyamatok azonban kedvezően változtak és felgyorsultak. A Magyar Mezőgazdaság is folyamatosan beszámol azokról a beruházásokról, ahol az öntözésfejlesztéssel a termelés biztonságát fenntartják. Ilyen a nemrég átadott Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepe is.

Fotó: Magyar Távirati Iroda
Nagy István agrárminiszter az átadón kedvezőnek nevezte, hogy a technológia adott, a támogatási rendszer biztosított, valamint a megfelelő szakképzés és a felsőoktatási képzés is rendelkezésre áll. Kiemelte: a fiatalok megértették, hogy a technológiai fejlesztés, a precíziós gazdálkodás, az innováció, az automatizáció és a digitalizáció mit jelent a megújuló magyar agráriumban, és értik, hogy nekik ebben szerepük van. Az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományok egy részét is felül kell vizsgálni a vízmegtartás érdekében.

Át kell gondolni, hogy az egyes tájegységeken ilyen időjárási körülmények között milyen növényeket lehet termelni, a szárazsággal szemben ellenállóbb növényeket kell termeszteni, emellett a vízválságra adandó egyik válaszként a meglévő talajvízzel és a csapadékkal is sokkal fegyelmezettebben kell gazdálkodni

- mutatott rá. A talajvízszint csökkenése, a talaj romló nedvesség-ellátottsága az ország területének döntő többségén jelentősen megnövelte az aszályhajlamot, és jelentősen csökkentette a területek mezőgazdasági hasznosíthatóságát. A felszíni és felszín alatti vízkészletek jó állapotba hozása öntözési szempontból is kulcsfontosságú. Kiemelte: minden erővel fel kell gyorsítani az öntözés-fejlesztéssel kapcsolatos, korábban megkezdett munkát. "Ha azt akarjuk, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes és hatékony legyen, akkor mindenképpen foglalkozni kell az öntözés növelésével" – fogalmazott a tárcavezető.

Az öntözőtelep ünnepélyes átadóján Mészáros Lőrinc, a beruházást végző Talentis Agro Zrt. mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport tulajdonosa köszöntőjében kiemelte, hogy számukra ez egy nagyon fontos beruházás.

Szívéhez közelálló, zászlóshajónak nevezte a mezőgazdasági vállalatokat és az azokat összefogó, racionálisan és eredményesen működtető Talentis Agrot.

A személyes ok mellett a beruházás fontosságát a talajnedvesség folyamatos csökkenése is indokolja.

A Talentis Agro Zrt. mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport vezetése és az öntözőtelepének beruházását végző szakemberek az ünnepélyes átadáson.
A Talentis Agro Zrt. mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport vezetése és az öntözőtelepének beruházását végző szakemberek az ünnepélyes átadáson.
Fotó: Török Gergely
Mint fogalmazott, a tavalyi év időjárása világított rá legjobban arra, hogy például az öntözött és nem öntözött területeken a kukorica terméshozama, milyen nagy különbséget mutatott.

A vállalatcsoport 45 ezer hektáron gazdálkodik. A mostani, több helyszínen és ütemben megvalósuló, mintegy 6 milliárd forintos beruházásoknak köszönhetően közel 8000 hektár öntözött területtel fognak rendelkezni.

De itt nem állnak meg a fejlesztések folytatásával, mint fogalmazott, ennek megduplázása a cél. A jövőre vonatkozóan megemlítette, hogy a tervek között szerepel a szántóföldi zöldségtermesztésre és vetőmag termesztésre használt területek arányának növelése. Melyhez az öntözési beruházások elengedhetetlenek.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója az öntözőtelep átadóján tartott beszédében összefoglalta a csoport eddigi eredményeit. Mint ismertette, várhatóan 47,5 milliárd forint árbevétel mellett és 6,5 milliárd forint adózott eredményre számítanak, kiváló teljesítményt értek el, de ehhez óriási átalakításokat kellett végrehajtani, a tevékenységeket racionalizálni kellett.

A tavalyi év rámutatott arra, hogy a diverzifikált portfólió sokkal többet ér, mintha csak egy adott területre fókuszálna a vállalkozás.

Senki sem sejtette, de a tavalyi évben megtörtént az, hogy nem a növénytermesztés, hanem a szarvasmarha ágazat vált a Talentis Agro zászlóshajójává. Az idei és a jövő évben a legnagyobb beruházások a cégcsoporton belül egyértelműen az öntözésfejlesztésre fókuszálnak. Minden számítás azt prognosztizálja, hogy ezek a beruházások 2-3 éven belül megtérülnek, és utána nyereséget termelnek. Ez alapján mindenki számára egyértelműen látszik, hogy ez a beruházás mennyire hasznos.

Májusban még két hasonló, a cégcsoporthoz tartozó, fejlesztési beruházás kerül átadásra. Az egyik a Szolnok vármegyei Fegyverneken, ott közzel 300 hektáros terület, míg a Békés vármegyei Csárdaszálláson 380 hektáros terület válik öntözhetővé. A nyár folyamán adnak át szintén Békésben egy másik, 890 hektárhoz, illetve Jánossomorján egy 630 hektárhoz kapcsolódó öntözőtelepet. Makai Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy jó agrotechnológiával és öntözéssel, a meglévő genetikai képességekkel megduplázható a terméshozam, ezáltal Magyarország élelmiszer-kibocsátása jelentősen növekedhetne.

Az öntözővíz a Mosoni-Dunából leágazó csatornán érkezik a területre.
Az öntözővíz a Mosoni-Dunából leágazó csatornán érkezik a területre.
Fotó: Török Gergely

A Magyar Mezőgazdaság kérdésére elhangzott, hogy a most átadott Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepe lehetőséget teremt arra, hogy a korábban erősen vadkáros területen intenzívebb gazdálkodást végezzenek.

A beszerzésre került Valley lineár öntözőgép a terület akár 92 százalékát is lefedi, az új kerítés pedig a vadkárt csökkenti. A korábban alapvetően kalászosra és apró magra alapozott vetésforgót átváltották intenzív kultúrákra. A további célkitűzések között szerepel továbbá tömegtakarmány előállítása is, amelyet a saját állataik számára állítanak elő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Szeptember 29-ig lehet pályázni a BASF innovációs versenyére

Május 30-tól szeptember 29-én éjfélig küldhetik be pályázataikat azok a magánszemélyek vagy startupok, akik a zöld és a digitális átállás terén fejlesztenek új megoldásokat. A nemzetközi verseny nyertese 5000 eurós támogatásban részesül. A BASF harmadik alkalommal szervezi meg az Innovation Hub versenyt, ami a tiszta technológiákra, a körforgásosságra és a „termelőtől az asztalig” megoldásokra összpontosít.