Back to top

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Az éghajlatváltozás következtében a növényeket károsító és a terméshozamot csökkentő károkozókkal szembeni védekezés és a kezelések ütemezése is jelentősen megváltozhat. Míg a kultúrnövények gombás fertőzései kapcsán elmondható, hogy a csapadék nélküli meleg időjárás nem kedvez a betegségek kialakulásának és terjedésének, addig sajnos a gyomnövényeknél más a helyzet.

corteva_ambrosia_parlagfu_illustration.jpg

Fotó: Corteva Agriscience

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency – EPA) szerint a magasabb hőmérséklet és a levegő megnövekedett szén-dioxid koncentrációja lehetővé teszi, hogy a parlagfű és más egyéb gyomnövények nagyobb mennyiségben termeljenek allergén polleneket, ugyanis elősegíti azok csírázását. Ugyanezt támasztják alá a Nemzetközi Parlagfű Társaság (International Ragweed Society - IRS) kutatóinak eredményei is.M

indez azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás akár 6-24 nappal hosszabb allergiaszezont vagy magasabb pollenkoncentrációjú levegőt eredményezhet.

Az enyhe tél és a magasabb hőmérséklet hosszabb vegetációnak és korábbi vagy elhúzódó pollenszórásnak adhat helyet Magyarországon is. Az újabb egyedek megjelenése és az egyes fajok virágzásának egyidejűsége erősítheti az allergiás reakciók hatását. A parlagfű jelenléte a közegészségügyi kockázat mellett, jelentős termés- és jövedelemkiesést eredményez a gazdaságok számára. Mivel a parlagfű még mindig elsődleges gyomnövényként szerepel hazánkban és jelentősége az éghajlat felmelegedésével csak tovább nőtt, érdemes és egyben törvényi kötelezettség odafigyelni a megfelelő irtására.

A hazánkban leggyakoribb ürömlevelű parlagfű, az Ambrosia artemisiifolia rendkívül jól alkalmazkodó, szívós növény és irtása komoly gondot okoz a mezőgazdaságban. Noha a növényvédőszer technológia fejlődése, a hatóanyagkutatás és növénynemesítés segítette a parlagfű elleni harcot, a napraforgóban továbbra is gondot okoz a maradéktalan irtása, mivel a két növény azonos rendszertani családba tartozik.

A gyomirtószer toleráns napraforgó állományban már lehetséges az irtása, de ebben az esetben a vetőmag toleranciája határozza meg az alkalmazható gyomirtószert, ami szintén egyfajta korlátot szab a gazdák számára. Valamint nem ad megoldást a túlfejlett egyedek ellen.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat élen jár a növényvédelmi megoldások fejlesztésében, hogy olyan megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, melyek hatékonyan segítik őket a gyomnövények elleni védekezésben, hogy terméseikből kihozhassák a maximumot. A vállalat posztemergens, valamennyi hagyományos és herbicid-toleráns napraforgóban alkalmazható gyomirtó szere, a Viballa™ egyedülálló más gyomitó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózis mellett is kiváló hatékonyságú. A termék hatóanyaga az Arylex™, a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, amely más Corteva gyomirtó szerekkel együtt a kultúrnövények széles körében segíti a gazdálkodók eredményességének javítását és a megfelelő minőségű élelmiszer alapanyag előállítását.

A vállalat termelői visszajelzései alapján a Viballa™ nagyra növekedett parlagfű esetén is tökéletes hatást mutat és biztonságossá teszi a napraforgótermesztést.

A Corteva gyomirtó szere új hatásmódot hoz a napraforgó gyomirtásba, ezért a rezisztencia megelőzésének is hatékony eszköze, melynek használatával a gazdálkodók hatékonyan vehetik fel a harcot a parlagfű ellen.

Dr. Lukács Domonkos,

gyomirtó szer termékmenedzser,

Corteva Agriscience

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.