Back to top

Még szorosabbra fűzött harmincéves együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. a felsőoktatási intézmény agrártudományok területén elért eredményeinek közérthető és széles körű publikációja érdekében. A partnerség keretében kiadónk felületein is megjelennek az intézmény kutatóinak tudományos cikkei.

Több évtizede ápol szakmai kapcsolatot a Debreceni Egyetem kiadónkkal, aminek köszönhetően a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatói több ágazatot érintően publikálnak szakmai cikkeket lapjaink hasábjain. A megállapodásnak köszönhetően immáron további újabb felületeinken jelenhetnek meg az Egyetem kutatási eredményei.

– A Magyar Mezőgazdaság Kft. egy olyan kommunikációs csatorna, amely széles körben, hitelesen képes segíteni a tudományos eredményeink közvetítését. Ez azért fontos, mert a kutatók tudományos eredményeinek hasznosulniuk kell a gyakorlatban, amiket magas színvonalon kell továbbítani a szakma felé. Hiszek az írott sajtó erejében, sokkal hitelesebbnek tartom, mert ami nyomtatásban megjelenik, az évtizedek múlva is számonkérhető – mondta a partneri szerződés aláírása kapcsán Jávor András rektori főtanácsadó.

Fotó: Debreceni Egyetem

Úgy véli, a Magyar Mezőgazdaság Kft. abból a szempontból is remek partner, hogy széles körű kapcsolati hálóval bír az agrárium teljes területén, még a határon túl gazdálkodókkal is; a rengeteg melléklete pedig csak tovább bővíti portfólióját. Az Egyetem és a kiadó kapcsolatának még szorosabb összefűzését pedig az is indokolja, hogy ma a tudományos körök a szakmai folyóiratot nem feltétlenül kezelik megfelelő súllyal.

Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója elmondta a Debreceni Egyetem agrárképzési, kutatási és fejlesztési tevékenységét három szervezeti egység látja el: a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), a Gazdaságtudományi Kar (GTK), valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT).

– Ezeknek a szervezeti egységeknek a tudományos eredményei, valamint az Egyetem innovációs tevékenységének és oktatási programjainak a megismertetése kapnak nagyobb nyilvánosságot az együttműködésnek köszönhetően.

Hájos László, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. egyik tulajdonosa, szenior főszerkesztője kijelentette, a Debreceni Egyetem kutatóinak, tanárainak szakmai megalapozottságával a kiadó tovább gazdagodik. Felidézte, három évtizedes együttműködésük alatt a Debreceni Egyetem mindig „segítő kezet” nyújtott, többek közt az azóta megszűnt Mezőgazdasági Könyvhónaphoz.

Fotó: Debreceni Egyetem

Kadosa Gábor, a Magyar Mezőgazdaság Kft. marketingkoordinátora a kiadó legfontosabb célkitűzésének a fiatalok agrárpályára való orientációját és ott tartását, valamint a hiteles és pontos tájékoztatást említette.         

– A Magyar Mezőgazdaság Kft. az ország legnagyobb agrárlapkiadója: jelenleg tíz nyomtatott szaklapot készít (amelyek megjelennek digitálisan is), illetve 11 online csatornán vannak jelen – ezzel igyekezve megszólítani a Z generációt is.

Kiadványaink lefedik az agrárium minden szegmensét, a kertészeti magazintól a professzionális szakmai, agrárgazdasági lapokon át a Magyar Tudományos Akadémia által is akkreditált Borászati Füzetekig.

A kiadó gondozza a Magyar Mezőgazdaság, valamint a Kertészet és Szőlészet hetilapot is, melyek terjesztési sűrűsége egyedülálló a hazai agrármédia-piacon – ismertette a marketingkoordinátor. Szerinte a Debreceni Egyetem a tudomány egyik központja, mely olyan pluszinformációkat adhat a gazdatársadalomnak, amiket kamatoztatva előrehaladhat, fejlődhet gazdaságuk, így a teljes hazai agrárium.

Fotó: Debreceni Egyetem

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Talajvizsgálat másképpen

A talaj termőképessége annak fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain alapszik, és közrejátszik benne a szennyezőanyagok jelenléte is. A fizikai jellemzők határozzák meg a talaj szerkezetét, porózusságát, vízmegtartó képességét, ami a talajélet szempontjából is fontos.

Illatokkal védték meg a termést az egerektől

A módszer humánusabb és környezetbarát alternatívát kínál mind a vetések, mind a betakarított termés védelmére a rágcsáló kártevőktől, ráadásul olcsóbb is lehet a mérgeknél.