0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Városi kis hobbikertekben, ahol csak egy-két tő fér el a növényből, óriási veszteség, ha a környék madarai odaszoknak. És általában reggelente (hajnalonta…) korábban kelnek, mint az átlagember, így mire kijutunk a kiskertbe, csak a gyümölcsök hűlt helyét találjuk.

Idén februárban azonban egy külföldi hobbikertész oldalon

egészen szokatlan módszert találtam arra, hogyan védhetjük meg a szamócát a hívatlan vendégektől: pirosra festett kavicsokat kell a növények köré szórni a földre.

Természetesen fontos, hogy ezek nagyjából földieper méretűek legyenek, és még azelőtt kikerüljenek, hogy a valódi gyümölcs pirosodni kezdene. És hogy mitől működik ez a bizarrnak tűnő módszer? A madarak a látásukra támaszkodva keresik a táplálékukat. A szamócatövek körüli piros kavicsok pedig messziről odacsábítják őket egy kis ingyen reggeli reményében. Azonban a kemény meglepetés már nem a csőrüknek való, és a kellemetlen élmény miatt egy idő után megtanulják, hogy ezen a környéken nem érdemes a piros dolgokat csipkedni.

A legtöbb madár (a harkályok természetesen kivételek, de ők nem is dézsmálják meg a szamócatermést) számára a kemény tárgyak nemhogy nem vonzóak, de kifejezetten kellemetlen, ha rácsípnek, ezért igyekeznek kerülni az ilyen szituációkat.

Eleinte persze én is kicsit szkeptikus voltam, hogy tényleg működni fog-e (és készenlétbe állítottam a hálókat is), de bevált! Azóta szépen érik a szamóca a kiskertben, és egyetlen szem sem veszett oda a rigók torkoskodása miatt! Fontos azonban, hogy még a gyümölcsök érése előtt, például a virágzás alatt kikerüljenek a kavicsok. A festék pedig időjárás-álló legyen – én például akrilfestéket használtam.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu