0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Hogy védjük meg kutyáinkat a járványoktól?

A legtöbb kutyatulajdonos ismeri a kennel köhögést, mely egy viszonylag gyakori légzőszervi megbetegedés. Eddig jellemzően egy enyhe lefolyású betegségnek számított, azonban egyre gyakrabban fordulnak elő súlyos, intenzív ellátást igénylő esetek is.

Mivel a kennel köhögés egy fertőző betegség, amely könnyen terjed a kutyák között, a Texas A&M Állatorvosi és Biomedicinális Tudományok Iskolájának professzora, Dr. Kathleen Aicher szerint nagyon fontos, hogy egyrészt felismerjük a tüneteket, másrészt tudjuk, mit tegyünk, ha kedvencünk egy fertőzött eb közelében tartózkodott.

„Egy sor tényező okozhatja a kennel köhögést, ami lehet bakteriális vagy vírusos. Azonban néha ezek az esetek súlyosodhatnak azáltal, hogy a kutya egy másik fertőző légzőszervi betegséget is elkap, mely ellen nem védett, vagy romlik az állapota, ami még súlyosabb kennel köhögéses esethez vezethet.” – idézi a Phys.org Aichert.

Enyhe kontra súlyos esetek

Általában az enyhe lefolyású kennel köhögésből a kutyák gyorsan felépülnek, miután kifejezetten a tüneteket enyhítő gyógyszereket kapnak, például a köhögésre, lázra, orrfolyásra, könnyezésre, vagy tüsszögésre. Azonban ha súlyossá válik a fertőzés, akkor komolyabb kezelésekre is szükség lehet, mivel az állatok hosszú távú egészsége és életminősége is veszélybe kerül. Aicher elmondta, hogy

az elmúlt években az állatorvosok regionális járványokat figyeltek meg, ahol a fiatalabb kutyákat súlyosabban érintette a betegség.

Ezeknek az ebeknek több vizsgálatra és gondosabb kezelésre volt szüksége, mint ami az eddig megszokott kennel köhögés hagyományos „kerti változatánál” megszokott. Néhány kutya sokáig fennmaradó tüneteket produkál, mely egész hátralévő életükre meghatározza az egészségüket.

„Azoknak a kutyáknak, melyek a fertőzés után nagyon gyorsan súlyos tüneteket mutatnak akár kórházi kezelésre és oxigénre is szükségük lehet, amire eddig a kennel köhögéses eseteknél nem nagyon volt példa”

– mutatott rá Aicher.

„Néhányuknál hosszú ideig tartó betegség vagy tüdőkárosodás alakul ki, mely sokáig elhúzódik, ezért hosszú távú terápiát, vagy ritka esetben akár műtétre is szükség lehet a beteg tüdőszövetek eltávolításához. Ezért fontos, hogyha felmerül a kennel köhögés gyanúja, a gazdi konzultáljon állatorvossal, függetlenül a tünetek súlyosságától, így tudja, hogy mit kell tennie.”

Megelőzés

A legjobb védekezés a légzőszervi megbetegedésekkel szemben a megelőzés. Ehhez Aicher azt javasolja, a gazdák oltassák be kedvenceiket azok ellen a baktériumok és vírusok ellen, melyek a kennel köhögést okozzák, például a Bordetella baktérium vagy a kutya influenza vírusa ellen.

„A vakcinázás mellett a kutyatartóknak arra is figyelniük kellene, hogy csak olyan helyre vigyék kedvenceiket, ahova csak egészséges, beoltott kutyákat engednek be, és ha tudják, hogy a kutyájuk beteg, vagy tüneteket mutat, akkor tartsák távol a többi ebtől”

– mondta Aicher. Ezzel megelőzhető az, hogy a kutyák véletlenül, akár ismeretlen betegségekkel fertőzzék meg a társaikat.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha a kutyánk más ebek között volt, például kutyanapköziben vagy panzióban, akkor különösen figyelnünk kell a légzőszervi megbetegedések tüneteire.

Ha a kutya köhög, nehézlégzése van, vagy csak levert, miután más ebek között volt, akkor mindenképp a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell vinni, vagy akár sürgősségi állatorvoshoz is, ha nincs más lehetőség, hangsúlyozta Aicher. Mielőtt azonban odaérünk, jelezni kell az állatorvosnak az érkezésünk, mivel fertőző betegségről van szó. Így az állatorvosi csapatnak van lehetősége védőfelszerelés viselése mellett dönteni, vagy elkülöníteni a fertőző betegség gyanújával bekerült kutyát, hogy megakadályozza annak további terjedését az állatkórházon belül.

Bár a fertőző légzőszervi betegségnek súlyos hatásai lehetnek, Aicher azért felhívja rá a figyelmet, hogy a kutyák jó eséllyel teljesen meggyógyulnak belőle,

amennyiben követik az állatorvos utasításait. Azonban amelyik súlyosabban érintett, minél gyorsabban kap megfelelő egészségügyi ellátást, annál jobb esélye van a teljes gyógyulásra.

A kutya légúti egészségének előtérbe helyezésével és a tünetek éber figyelemmel kísérésével a tulajdonosok megnyugodhatnak, hogy kedvencünk védve van, és ezzel a többi eb egészségéért is sokat tesznek.

Forrás: phys.org