0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Kiváló formában a magyar válogatott leendő tagjai

Idén is az immár hagyománnyá vált hazai szervezésű nemzetközi verseny, a CVI Kaposvár volt a szezon első alkalma, ahol szinte az összes, a válogatottságért és a kvalifikációért küzdő magyar versenyző pályára lépett. A népes hazai delegáció kiválóan teljesített, és nemcsak a legjobb öt közé tudtak bekerülni, de sokan érmekkel is gazdagodtak, sőt több alkalommal a magyar himnuszt is meghallgathattuk.

Az egycsillagos versenyszámokban a magasabb, kétcsillagos kategóriákba való kvalifikációért versenyeztek, amely gyermek kategóriában 5,5, a többi kategóriában pedig 6,5 pont. A kaposvári Szita Eliza (LSC, Automata, Villányi Krisztina) a gyermek kategóriában negyedik, Biczó Boglárka Hanna (LSC, Automata, Villányi Krisztina) az ötödik helyen végezve teljesítette a követelményeket, így a lányok másnap ismét pályára léphettek. A juniorok között Péter Ella (LSC, Automata, Villányi Krisztina) Wonder Woman témájú kűrjével a dobogó legfelső fokára ugorhatott, és egy aranyérem birtokosaként kezdhetett neki a kétcsillagos versenynek. Kiss Laura Flóra kvalifikációja sajnos nem sikerült, de szép gyakorlattal a kategória tizedik helyén végzett (BLK, Herceg, Sándor Natália), míg Fórján Elmira (MPSZSM, Déva Borka, Ács Kornélia) a tizenkettedik, Gaál Mária Gréta (MPSZSM, Déva Borka, Ács Kornélia) a tizenkilencedik, Gyombolai Szonja Léna (MPSZSM, Déva Borka, Ács Kornélia) a huszonegyedik helyen zárt. Kiváló napjuk volt a kaposváriaknak, junior páros kategóriában Porcsa Lenke Júlia és Lázár Noémi (LSC, PM Star Lady, Villányi Krisztina) szintén aranyéremmel szereztek kvalifikációt a második versenynapra.

A kétcsillagos versenyben nemcsak a pénteken kvalifikáltak, hanem a korábban kvótát szerzett versenyzők is bemutatkoztak, ráadásul olyan szép teljesítménnyel, hogy további érmekkel gazdagodhattunk.

A gyermek kategóriában ismét remekeltek a kaposvári lányok, az immár rutinos versenyzőnek számító Lázár Noémi (LSC, Automata, Villányi Krisztina) a rá jellemző stabil teljesítménnyel a dobogó második fokára állhatott föl, míg a frissen kvalifikált Biczó Boglárka Hanna (LSC, Automata, Villányi Krisztina) harmadikként zárt, csapattársuk, Szita Eliza (LSC, Automata, Villányi Krisztina) pedig ötödik helyet szerzett. Nehezen kezdett Péter Ella, aki a junior kétcsillagos versenyben egy szlovák ló, Good Luck (Marian Pavlak) hátán folytatta szereplését. A kötelezők után mindössze a tizenhetedik helyen állt, de bámulatos meneteléssel nyolcadik helyen jutott a döntőbe, és a verseny végére a dobogó harmadik fokára küzdötte föl magát – rá mindenképpen érdemes lesz odafigyelni az idén! Szintén akadtak nehézségei a másik ifjú tehetségnek, Csipkereki Brigittának (TLSE, Belasco, Cornelia Raddatz), aki az ígéretes második helyen kezdett, és az első fordulóban tartani is tudta dobogós helyét, miután egy teljesen új stílusú kűrrel harmadik helyen zárt, de a döntőben egy hibát követően végül sajnos csak ötödik lett.

Rá is érdemes lesz viszont odafigyelni a szezon további részében, hisz az utóbbi év kitartó edzésmunkája beérni látszik. Joggal reménykedhetünk tehát, hogy a két lány ott lehet majd Svédországban a junior világbajnokságon.

Újabb kiváló megmozdulást láthattunk Porcsa Lenke Júlia és Lázár Noémi (LSC, PM Star Lady, Villányi Krisztina) kettősétől, akik a Hair musical zenéjére bemutatott kűrjükkel a junior páros verseny első fordulójában szerzett harmadik helyről ismét a dobogó legtetejére ugrottak. A lányok az első napon még hibáztak, a második fordulóra azonban sikerült ezeket kiküszöbölni, szintén vb-kvalifikációs pontot szerezve ezzel. Ugyancsak akadtak gondjai Szloszjár Nóra és Szász Janka párosának (MPSZSM, Rádiháza Juvena, Habsburg-Lothringen Eilika), de szépíteni ők is tudtak: a negyedik helyről kezdve végül a dobogó harmadik fokán zártak. A junior csapatversenyben a Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók csapata (Cornetto, Habsburg-Lothringen Eilika) további aranyéremmel koronázta a hétvégét.

Kiválóan indult a verseny a fiatal lovastornász női mezőnyben Florencia Hutton számára (MPSZSM, KCM Vaultinghorses Lord, Andrea Barczi), aki kiváló teljesítménnyel az első fordulóban végig vezette a versenyt

– sajnos azonban a döntőben egy esést követően már nem tudta megtartani dobogós helyét, és csak a negyedik helyen zárt. Ugyanitt a férfiak mezőnyében a harmadik helyről ezüst­érmes pozícióba tudott előrelépni Habsburg-Lothringen Károly Konstantin (MPSZSM, Cornetto, Habsburg-Lothringen Eilika). Basa Máténak (BSE, Herceg, Sándor Natália) azonban sajnos gondjai akadtak lovával, így majdnem végig kénytelen volt a negyedik hellyel megelégedni, végül a döntő napjára megtalálták az összhangot és harmadikként zárták szezonjuk első nemzetközi versenyét.

Rendkívül erős mezőnyben is helytállt a magyar delegáció

A CVI Kaposvár után nem volt megállás, egy héttel később egy valamivel kisebb, de ugyanolyan erős delegáció képviselte Magyarországot a hollandiai Ermelóban; itt a Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók versenyzői léptek pályára, négy kategóriában képviselve hazánkat.

Hantos Orsolya és Habsburg-Lothringen Károly Konstantin ezúttal egy külföldi ló, Cozaron Gran (Benita Julia Golze) hátán mutatták be gyakorlataikat, és a felnőtt háromcsillagos párosok versenyében az előző hetinél sokkal magasabb pontszámmal a kiváló második helyen kezdtek, végül kiélezett versenyben a negyedik helyen zártak. Károly emellett a fiatal lovastornász kétcsillagos férfi egyéni kategóriában is megmérette magát, szintén Corazon Gran hátán, Benita Julia Golze futószárazásával egy bronzéremmel térhetett haza Hollandiából.

Igen nehéz dolguk volt a lányainknak a fiatal lovastornász kétcsillagos női egyéni versenyben, ahol a világ legjobbjai vonultak föl, beleértve a tavalyi Európa-bajnokot is. Bohácsi Melinda (Iggy, Christina Ender) azonban kiválóan szerepelt, és magabiztos szerepléssel végig tartani tudta a népes mezőnyben előkelő kilencedik helyét. Sajnos nem sikerült ugyanilyen jól a verseny Florencia Huttonnak (Luki du Soufflet, Anita Flamand-Prochaska), aki a tizenegyedik helyen kezdett, de a technikai kűrben vétett komolyabb hibái miatt a tizenhetedik helyre esett vissza. A döntőben azonban kiválóan teljesített, és egy gyönyörű, hetedik helyet érdemlő kűrrel vissza tudta szerezni tizenegyedik helyezését.

Ismét versenybe szállt a magyar válogatott oszlopos tagja és egyben edzője, Németh Blanka is, szintén Corazon Gran hátán, Benita Julia Golze futószárazásával. A felnőtt női háromcsillagos mezőnyben neki sem volt könnyebb dolga, mint fiatal lovastornász társainak, rendkívül kiélezett versenyben az első forduló végéig tartani tudta kilencedik pozícióját, végül összesítésben mindössze egy hajszállal lemaradva kilencedikként zárt.

A magyar válogatott jelenlegi és potenciális tagjaira májusban és júniusban további megmérettetések várnak, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában, valamint az aacheni meghívásos versenyen drukkolhatunk még hazai versenyzőknek, júniusban pedig kiderül, kik azok, akik kvótát szereznek, és részt vehetnek a júliusi junior és fiatal lovastornász világbajnokságon és a felnőtt Európa-bajnokságon.

Két éremnek örülhettünk a felnőtt női háromcsillagos mezőnyben: Németh Blanka (MPSZSM, Cornetto, Habsburg-Lothringen Eilika) végig kiválóan teljesített, és bár az utolsó fordulóban osztrák riválisának sikerült magasabb pontszámot elérnie, Blanka az előző napokban úgy bebiztosította vezető pozícióját, hogy összesítésben így is ő nyert.

Somogyi Eszter (LSC, Herceg, Sándor Natália) szintén kissé gyengébb kűrrel ugyan, de végig magabiztosan tartotta harmadik helyét, így bronzéremmel zárhatta a szezonja első nemzetközi versenyét.

A felnőtt párosok között Hantos Orsolya és Habsburg-Lothringen Károly Konstantin (MPSZSM, KCM Vaultinghorses Lord, Andrea Barczi) képviselte hazánkat, és új kűrjükkel ezüstéremmel zárták a hétvégét.

Dr. Bence-Kiss Krisztina

Forrás: Pegazus