0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Barátságos baromfi: kapirgálót házikedvencnek!

Egy csirkéből is válhat tökéletes házikedvenc? Miért is ne, hiszen mit is várunk el egy háziállattól? Először is legyen szelíd, meg persze barátságos, simulékony, simogatható, ölelni való, ragaszkodó és még az sem árt, ha egy kicsit családcentrikus.

A selyemtyúk származási körülményeivel kapcsolatban több a találgatás, mint az igazán biztos tudás, de nincs is ezen miért csodálkozni, hiszen az emberiség, sőt a világunk története is bővelkedik fantáziadús elképzelésekben és spekulációkban. Elégedjünk meg tehát vele kapcsolatban a konkrétumokkal, a valós tapasztalatokkal, mert ezek sokkal lényegesebbek, mint a feltételezések.

Bájos jelenség

Egy minden szempontból nagyon különleges házi tyúkfajtáról van itt szó. Kezdjük a legszembetűnőbb sajátosságaival. Testét nem hagyományos tollazat fedi, inkább úgy fest, mintha egy selymesszőrű angóranyuszi bundájába bújt volna. Ez okoz némi kellemetlenséget, de azért pazarul mutat és jó simogatni.

Apró termetűek, a kakas 1,8 kg-ot, míg a tojó csupán 1,3 kg-ot nyom, a mini fajták pedig mindössze 500- 600 grammosak. Hét- kilenc hónapos korukban kezdenek tojni, hetente kb. 2-3 tojást, évente nagyjából 80- 120 tojást termelnek. Élettartamuk 7- 9 év, vagy akár több is lehet.

Megjelenésük és öltözetük eléggé változatos, vannak köztük szakállasok, szakáll nélküliek, egyesek pedig még pompont is viselnek a fejük búbján. És kissé szokatlan módon öt lábujjuk van. Ezen felül mindre jellemző a kékesfekete bőr, szürkéskék csőr, fekete szem és a karmaik is feketések.

Térjünk vissza azokra az egyedülálló tollakra, amelyek alig emlékeztetnek tollakra. Hiányoznak belőlük ugyanis a horgocskák, amelyek összekapaszkodnának a szomszédos tollsugár cimpácskáival, ezért azok szabadságukat megőrizve repkednek. Ami így olyan megjelenést kelt, mintha selymes bundája lenne.

Rengeteg gondoskodást igényel

Tollazata nagyon kényes, sok gondot kell fordítani a tisztán tartására. A selymes pelyhek továbbá kevésbé védik meg a madarat a hidegtől és a csapadéktól, mint a normál toll. Gyengéden, de alaposan meg kell törölgetni, szárogatni, ha elázik. A kemény telet sem bírja olyan jól, mint tollas társai, ezért a fagyos napokon szüksége lehet fűtésre.

Tollas lábuk könnyű célpontja a pikkelyes lábatkáknak. Rendszeresen ellenőrizni kell a tollazatukat, mert összeszedhetnek tetveket, atkákat és más élősködőket. Ajánlott biztosítani számukra porfürdőt, amely segíti az élősködőktől való megszabadulást. Amikor pedig túl szennyezetté váltak a tollaik (különösen a kloákájuk környékén), kíméletesen le kell őket csutakolni, majd óvatosan megszárítani.

Tolldíszeik miatt nehézséget jelent számukra alaposan szemügyre venni a környezetüket, és nem is tudnak túl jól repülni, ezért fokozottan kiszolgáltatottak a ragadozókkal szemben. Testfelépítésük, alacsony tömegük és barátságosságuk miatt még a nagyobb szárnyasokkal szemben is alulmaradnak. Mindezek miatt az átlagosnál több védelemre és figyelemre van szükségük.

Rendkívül fogékonyak a Marek József által leírt Marek-betegségre, ami egy alfaherpeszvírus által terjedő idegrendszeri megbetegedés. A gyulladás az állat végtagjainak bénulását váltja ki, valamint letargiával, légzési nehézséggel illetve daganatnövekedéssel járhat. Nincs rá ismert gyógymód, ezért csak a védőoltással történő megelőzés jelenhet valamelyest védelmet.

Rabul ejtő természet

Ezek a bájos tollpamacsok híresek jó természetükről. Nagyon barátságosak, jetiforma lábacskáikkal kedélyesen szaladnak gazdáik elé. Kifejezetten ragaszkodók, szívesen pattannak fel az ölünkbe és szeretik, ha simogatjuk őket. A baromfik világában ők töltik be az öleb szerepét. Nagyon jó kotlósok, erőteljesen óvják kicsinyeiket és gyengéden gondoskodnak róluk. Kiváló pótmamák, szükség esetén engedelmesen kiköltik mások tojásait is.

A selyemtyúkok jelentősége nem a hétköznapi dolgokban mutatkozik meg igazán, hanem abban, hogy nyugodt természetűek, szeretetreméltók, kedvelik a társaságunkat és szívesen csacsognak velünk. Sőt, mindent egybevéve eszményi választás lehet gyermekek mellé is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu