0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

A galambok álmodnak?

Miközben alszunk, agyunkon olyan alvási fázisokon (REM, non-REM) mennek keresztül, amik az ébredés utáni agyi frissességet biztosítják. A kutatók néhány emlős esetében már vizsgálták, alvásuk közben milyen agyi folyamatok zajlanak le, de a madarak álmai mindeddig felfedezetlenek maradtak.

Német kutatók olyan vizsgálatot végeztek, hogy az emberek alvása közbeni agyi folyamatok milyen mértékben fordulnak elő állatoknál, a kutatás esetében a galamboknál. A madarakról annyit már bizonyított a tudomány, hogy alvás közben átesnek a REM-fázison, míg sűrű, sejtekben gazda agyuk valószínűleg sok salakanyagot termel.

A kutatás során 15 galambot vizsgáltak, és fMRI-vizsgálatot, valamint videón rögzített pupillometriát (a szemmozgások mérése) végeztek rajtuk alvás és ébrenlét közben. Ezekkel a vizsgálatokkal és a galambok átlátszó szemhéján keresztül jól látható volt a szem mozgása és a pupilla méretének változása.

Az fMRI közben az agyi aktivitás mintázatait és a liquor áramlását követte. Ahogy várták, a liquor keringése nőtt a non-REM alvás során, akárcsak az embereknél, de az már a tudósokat is meglepte, hogy az áramlás jelentősen csökkent a REM fázisban.

A REM alvás során a vizuális feldolgozással és a szárnymozgásokkal kapcsolatos agyi régiókban nőtt az aktivitás, amiből arra következtetnek a kutatók, hogy a galambok repülésről álmodhatnak. Az is kiderült, hogy az amigdala is aktiválódott a galamboknál alvás közben, mindez pedig azt feltételezi, hogy a galambok álmai is tartalmazhatnak érzelmeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu