0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

„Ezt a varázst más sport nem tudja megadni” – Solymosi Sára

Feltörekvő tehetségeket bemutató rovatunkban egy olyan fiatal díjlovassal beszélgettünk, akit már háromévesen pónin vezetgetett az édesanyja, mostanra pedig már korosztályos Európa-bajnokságon is járt. Jelenleg junior korosztályban versenyez. Varázslatosnak tartja a sportjában, hogy a lovasnak egy élő, érző, gondolkozó lénnyel kell eggyé formálnia magát, ami minden lóval egyedi.

Mikor kezdtél el lovagolni? Hatással volt rád édesanyád lovas múltja?

Már hároméves koromban megkaptam az első pónimat, Lacikát, akin ülve anya vezetgetett. Kicsi koromtól kezdve imádtam nézni, ahogy anya a lovakkal foglalkozik, lovagol. Visszagondolva, az elegancia, könnyedség és színtiszta öröm volt az, amit anya sugárzott a lovak közelében, és ez volt, ami magával ragadhatott.

Miért a díjlovaglást választottad? Hol kezdted és milyen lovakon?

Anya mellett kezdtem el komolyabban lovagolni, két oktatólovunkon, Hectoron és Nomádon. Később a Mirren nevű holland sportpóni kancámmal belekóstoltam a díjugratásba is, és kacérkodtam is a military, illetve a díjugratás gondolatával.

Azt, hogy véglegesen és visszafordíthatatlanul a díjlovaglásba szerettem bele, az első nagylovamnak, Asshagay-nak köszönhetem.

Az első versenyeimen szerzett emlékek, barátok, kupák segítettek, hogy a díjlovaglás mellett tettem le a voksomat.

Mikor jöttek az első sikerek?

A 2019-es rajtengedélyvizsgámmal kezdve Asshagay nyergében jöttek az első sikerek, majd az az évi országos bajnokság utánpótlás kategória második helyével lezártuk az E és A kategóriát, és készültünk az FEI gyermek kategória feladataira.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb és miért?

2020-ban a Máriakálnokon rendezett háromcsillagos CDI versenyen Asshagay-al első nap a gyermek előkészítő B feladatban az első helyen végeztünk 73,6 %-kal, illetve ugyanebben az évben a korosztályos Európa-bajnokságon versenyeztünk együtt.

Emellett a tavaly rendezett fóti nemzetközi versenyen Grace nevű lovammal a junior csapatfeladatban a szakadó eső ellenére is új rekordot állítottunk magunknak, 68,7%-kal.

Hogyan tudod összeegyeztetni a lovaglást a tanulással? Milyen terveid vannak a jövőt tekintve?

Az iskola és a lovaglás egyaránt sokat kivesznek az időmből és az energiámból is, de mindig próbálom előre ütemezni, tervezni a napjaimat, és ahhoz tartani magam. Ha ez esetleg nem a tervezettek szerint sikerül, anya besegít.

A lovaglás mellett ha van szabad­időd, mivel töltöd el legszívesebben?

Maradék időmet barátaim, családom körében szoktam tölteni.

Milyen mindennapi nehézségekkel kell szembenézned, amikor a versenyszezont tervezitek? Mennyire nehéz most az élvonalba kerülni?

Mindennapi nehézség, hogy az edzőm távol van, így sokat edzek egyedül, ez viszont nagyfokú önállóságra és fegyelemre késztet. A versenyszezon tervezésénél elsősorban az iskolai kötelezettségeket veszem figyelembe.

Az élvonalba kerülni minden korosztályban nehéz, ahol a junior talán a legnépesebb, legnagyobb kategória.

Sok lemondás, sok edzés és jó csapat szükséges – edző, szülők, barátok – ahhoz, hogy sikeresek legyünk. 

Ki az edződ, hol lovagolsz most?

Lényegében a kezdetektől Pachl Péter az edzőm, aki részt vett a lovaink kiválasztásában is. Közel egy évet volt szerencsém Révész Paulával is együtt dolgozni, versenyezni, aki csapattárs, hiszen mindketten a Nyíregyháza Spartacus (NYVSC) színeiben versenyzünk. A Debreceni Egyetem lovardájában lovagolok, de 2021 óta az NYVSC színeiben versenyzek, ahol támogatják az nemzetközi ambícióimat.

Mutasd be a lovad, Grace-t! Mi a terved vele a 2023-as szezonra?

Grace egy 2012-es születésű KWPN kanca, Jazz és Rousso felmenőkkel. 2020-ban meglepetésként kaptam őt anyukámtól.

Pachl Benedek Hollandiában kipróbálta, és az ő segítségével került hozzánk.

Grace fő erőssége az, hogy imád szerepelni és nagyon feladatbiztos. Versenyeken otthonosan mozog a négyszögben, és éhezik a figyelmemre, szeretetemre. Egyúttal ez egy hátulütő is, hajlamos arra, hogy kisebb „féltékenységet” mutasson, ha más lóval foglalkozom. Az idei szezonban szeretném vele tovább tökéletesíteni a junior kategória feladatait, és minél több nemzetközi versenytapasztalatot szerezni.

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik most kezdik a versenyszerű díjlovaglást?

Az egész lovaglást egy hullámvasúthoz tudom hasonlítani, ahol fent és lent is van az ember, a lovával együtt. Egy csapatként kell dolgoznotok, a nehézségeken átjutnotok, ami végül mindig meghozza a gyümölcsét. A lovaglás egyedülálló sport, hiszen egy élő, érző, gondolkozó lénnyel kell eggyé formálnod magad, ami mindig egyedi. Ez az a varázs, amit más sport nem tud adni, és senki sem tudja elvenni tőletek!

Forrás: Pegazus