0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Medárdos idő után – növényvédelmi előrejelzés 25. hét

Június 8. után minden országrészben esett kisebb-nagyobb mennyiségű eső, mennyisége helyenként a kéthavi átlagot is meghaladta. Jellemzően igen magas volt a levegő relatív páratartalma, ami igencsak kedvezett a betegségek megjelenésének és terjedésének.

Továbbra is jelentős a levéltetűfajok szerepe a növényegészségügyi helyzet alakításában szinte minden növénykultúrában, mert közvetlen károsításuk mellett nagymértékben hozzájárulnak a vírusbetegségek és fitoplazmák terjedéséhez.

Még mindig sok a szárnyas levéltetűalak, így folyamatosan nő a friss kolóniák száma.

Almában és körtében gyors ütemben fertőz a varasodás, a házikertek fáin a varas gyümölcsök aránya eléri a 15-20 %-ot. Az esős napok elmúltával a lisztharmat terjedése is várható, pedig már most is nagy a fertőzött hajtások aránya. Mindkét kórokozó ellen intenzív védekezés javasolt. Néhány érzékeny fajtán kolletotrihumos levélfoltosság jelent meg. Az almamolyok folyamatosan rajzanak, a csapdázott lepkék száma ültetvényenként eltér.

Megkezdődött a korábban fertőzött gyümölcsök hullása, de sok a természetes gyümölcsritkulás is.

A csonthéjas gyümölcsök közül a cseresznye érésben van, az esőzések miatt termések repednek. Folyamatosan, de gyengén rajzik a cseresznyelégy, a korábbi fertőzésből már előfordulnak nyüves gyümölcsök, de az érés miatt védekezni már nem lehet. A sebzett gyümölcsökön azonnal megjelent a gyümölcsmonília, így sok a rothadt, mumifikálódott termés. A sztigminás levélbetegség jelenléte igen erős, de csak a nem érő növényeket lehet permetezni. Ugyancsak erős a levéltetű-fertőzés, és az őszibarack-hajtásvégeken a keleti gyümölcsmoly károsít.

A tafrinával fertőzött levelek hullása folyamatos, hajtanak az új, egészséges levelek, de ez jelentős energiát von el a termés növekedésétől.

A diófák levelén és termésén baktériumos eredetű foltok jelentek meg, de várható a gnomóniás fertőzés kialakulása is. A réztartalmú készítmények mindkét kórokozó ellen hatásosak.

A szőlőültetvényekben igen magas a lisztharmat-, a peronoszpóra- és a feketerothadás-fertőzés veszélye, ugyanis az időjárási körülmények mindhárom betegségnek kedveznek. A szőlő virágzása miatt a fürtkezdemények botrítiszes fertőzésére is nagy az esély, így előtérbe kell helyezni a megelőző védelmet. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak többsége L1 fokozatú, de az L2-es lárvák aránya is elérte a 25%-ot. Hamarosan elérkezik a védekezés optimális időpontja.

A házikertekben egyre nagyobb a csupaszcsigák, különösen a spanyolcsigák károsítása. A felnőtt egyedek mellett sok a nemrég kelt apró csiga, így

hosszan tartó küzdelemre kell felkészülni.

Minden védekezési módot be kell vetni a súlyos károk mérséklése érdekében.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet