0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

A kalászosok gyomirtása Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a segítségét mindenkinek, aki bármelyik kutatásunkban részt vett!

A kalászosoké a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra Magyarországon, az évről évre megművelt 3,5-3,6 millió hektár szántóföld körülbelül 40 százalékán vetik őket évről évre.

Kalászos gabonák alatt a következő kultúrákról közöl adatokat a Kynetec: őszi búza, őszi árpa, tritikálé, rozs, tavaszi árpa, zab. Hosszú évek átlagában évi 1600 interjút készítenek kérdezőbiztosaink, amivel a kalászossal vetett terület 15-18 százalékáról szerzünk közvetlen információt. Ezekből az adatokból következtetünk az országos felhasználásra. Ez az őszi búza esetében azt jelenti, hogy tavaly 165 ezer hektár őszi búza termesztéstechnológiáját kérdezték le kérdezőbiztosaink.

Adataink alapján (1. ábra) gabonában a rendkívül csapadékos 2014-ben előzte meg a fungicidfelhasználás a herbicidekét, és azóta változatlan a helyzet.

Átlagos években a kalászos gabonában kijuttatott gyomirtó szerek 30 százalékot tesznek ki az összes növényvédő szer közül, hektár alapon számolva.

A 2021–2022-es mezőgazdasági szezon

Az előző mezőgazdasági szezonban a kalászos gabona gyomirtása a szántóföldi növényvédő szerek becsült piacának 8 százalékát, míg a felhasznált gyomirtó termékek hektár alapon a piac 13 százalékát tették ki. Ebből következik, hogy a gabona gyomirtása jóval olcsóbb, mint a másik három nagy szántóföldi növényé.

A teljes kalászosterület 87 százalékán irtották a gyomokat az előző mezőgazdasági szezonban.

Átlagosan 1,2 terméket juttattak ki a termelők egy-egy gyomirtó szerrel kezelt hektárra, ami az átlagosan 1,14-szeres kezelésszámból és az átlagosan 1,05 gyomirtó szer terméket tartalmazó tankkeverékből származtatható. Az előző szezonban ez a piac 4,8 százalékkal bővült, ugyanakkor a termékek ára átlagosan 5,5 százalékkal emelkedett.

A gyomirtó szerek piaca koncentráltnak mondható, a top 10 gyomirtó szer tette ki a forgalom 64 százalékát, a kijuttatott terület alapján pedig a teljes piac 61 százalékát tették ki az előző mezőgazdasági szezonban. A kijuttatott termékek felét 100 hektárosnál kisebb, másik felét 100 hektárosnál nagyobb kalászoskultúra-területeken juttatták ki.

Hatóanyag és hatásspektrum szerinti szegmentáció

A gyomirtó szerek engedélyokirat szerinti besorolását vettük alapul a Kynetec kalászos gabonákról szóló panelkutatásaiban, tehát az egyes termékek egyszikű-, kétszikű- vagy egy- és kétszikűirtók lehetnek. A 2021–2022-es mezőgazdasági szezonban több, mint 80 szelektív gyomirtó szert tartalmazott a kalászosok növényvédőszer-panele.

A szerek száma azonban még ennél is több lehet, mivel a legnagyobb felületen kijuttatott kétszikű gyomok elleni tribenuron-metil hatóanyagot egyre több termék tartalmazza, gyakran hasonló névvel, ami az azonosításukat is megnehezíti (táblázat).

A tavasszal is kijuttatható egy- és kétszikű gyomok elleni gyomirtó szerek aránya 9,9 százalék volt tavaly, ha a kijuttatott termékhektárt vesszük alapul, míg a piaci részesedésük 18,8 százalék volt. Ebből következik, hogy e termékek hektárköltsége jóval nagyobb (több, mint kétszerese) a csak kétszikűek ellen alkalmazott termékeknek.

A hatóanyagok alapján (2. ábra) az őszi gyomirtásban is hatékony termékek aránya emelkedőben van, hektáralapon pedig a csak a tribenuron-metil hatóanyagot tartalmazó termékek tették ki a teljes gyomirtószer-piac 5,7 százalékát tavaly.

Viszonylag nagy a különbség a megyék között a szerköltség alapján (3. ábra).

A legkevesebbet Hajdú-Biharban, a legtöbbet Somogy vármegyében költötték egy gyomirtó szerre átlagosan a termelők az előző szezonban.

A Dunántúlon (főleg a Dél-Dunántúlon) nagyobb az őszi gyomirtás aránya, és az egy- és kétszikűgyom-irtó szerek felhasználása is az ország keleti feléhez képest. Emiatt ott a szerköltség is jóval magasabb volt az országos átlagnál. Az országos átlag nettó 7471 forint volt az előző mezőgazdasági szezonban.

Gyomirtás 2022 őszén

Hosszú évek után – főként a 2022 tavaszán és nyarán tapasztalt történelmi csapadékhiány következtében – jelentősen nőtt az őszi kalászosok területe a 2022–2023-as mezőgazdasági szezonra, a tavaszi vetésű kultúrák, főleg a kukorica vetésterületének a kárára.

Vetésterületük 2021 őszének 1,32 millió hektárjáról 1,47 millió hektárra nőtt tavaly ősszel, amivel együtt a gyomirtószer-felhasználás is nőtt.

A tavaly őszi vetésterület több, mint egynegyedén használtak valamilyen szelektív gyomirtó szert. Ez azt jelenti, hogy a teljes vetésterület több, mint 5 százalékával nőtt a gyomirtóval kezelt terület a 2021 őszi gyomirtáshoz képest, úgy, hogy erre a szezonra 12 százalékkal nőtt a vetésterület.

Végezetül ez úton is köszönjük a kutatásainkban részt vevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak a kérdéseinkre, és 2023-ra is sikeres gazdálkodást kívánunk nekik!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság