0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Kövirózsa és bulbine: a két csodanövény, melyeknek nem elég jó a marketingje

A kövirózsa (Sempervivum tectorum) és a égés-zselé növény (Bulbine frutescens) két olyan, könnyen tartható faj, melyek hatásai vetekszenek a világhírű Aloe verával. Csak így van ez, amikor egyik növénynek jobb a marketingje, a másikakat pedig szerényebben “tolják”.

A kövirózsa (Sempervivum tectorum) gyakori örökzöld növényünk, ám inkább dísznek tartják, gyógyhatását kevesen alkalmazzák. Népi elnevezései: kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülfű, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű, égdörgőfű, mennykővirág.
Szukkulens azaz vizet raktározó levelei is jelzik, hogy a pangó vizet nem tűri, nedves helyen könnyen kirohad. Szaporítani sarjairól lehet a legkönnyebben – ezek tavasszal könnyedén eresztenek gyökeret.

Egyszer termő faj, azaz amelyik tő virágzik, az ezt követően elpusztul, bár addigra már sarj-rozettákból egész kis telep lesz körülötte.

Nem csak fülfájásra jó!

Flavonoidokat, cserzőanyagot, növényi savakat, nyálkaanyagot, szabad aminosavakat és fenolkarbonsavakat, valamint C-vitamint tartalmaz. Ezeknek köszönhetően nedve gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatású.

Gyógyhatásai között általában a kövirózsa hűtő és összehúzó erejét emelik ki, ennek kapcsán elsősorban külső felhasználásra javasolják, gyulladt kelésekre, orbáncra, rovarcsípésre, horzsolásra, vágásra, égésre. Présnedvét a népi gyógyászatban napjainkban is használjak középfülgyulladások gyógyítására.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása kapcsán pozsgás leveleinek nedvét a kozmetikai ipar is felfedezte – sok kozmetikumban találkozhatunk vele. Például bőrregeneráló készítményekben, napozás után ajánlott testápolókban található meg a kövirózsa az összetevők között. A leveleinek a levét vizes bázisú masszírozókrémbe és bőrnyugtatónak is használják.

A levet leforrázva, teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására is használták.

Amennyiben valakinek van ideje, akkor a levelekről lehúzható a bőrszövet, és alatta a zselés rész felaprítva salátába is tehető. A növény biztonságosan használható, mellékhatások nem várhatóak

Az égés-zselé növény

Bár hazánkban is beszerezhető a Bulbine frutescens növény, magyar nyelvű szakirodalma még nem túl bőséges. Ám ha „burn jelly plant” néven rákeresünk, már számos videóval is találkozhatunk a neten.
Ez is egy pozsgás, leveleiben vizet raktározó növény. Ültethető talajtakarónak, vagy sziklakertbe, de a komolyabb fagyokat nem viseli el, ezért biztonságosabb, ha bent, hűvös, de fagymentes helyen teleltetjük. Gyakran termesztik gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. A friss levelekben található zselészerű anyag égési sérülések, kiütések, hólyagok, rovarcsípés, repedezett ajkak, pattanások, ajakherpesz, szájfekélyek és repedezett bőrfelületek esetén külsőleg használva segítséget nyújt a gyorsabb gyógyuláshoz. Ez egy könnyen termeszthető növény és nagyon hasznos elsősegély-szer a horzsolások esetére.

Belsőleg is használta a népi gyógyászat, hagyományosan a levelekből főzetet készítettek, amit köhögés, megfázás és ízületi gyulladás esetén fogyasztották. E szárazságtűrő növény minimális gondozás mellett egész évben jól mutat és gyorsan szaporodik.

Napos, vagy félárnyákos helyre, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Az elnyílt virágfejeket el kell távolítani az újabb virágzás elősegítése érdekében.

youtube://v/D034UwZaq8A

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu