0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Eső is volt, meleg is volt, minden károsító terjed – növényvédelmi előrejelzés 28. hét

A kielégítő vízellátástól intenzíven fejlődnek a növények, de a betegségek és a kártevők is. Terjed a lisztharmat, a vértetű, az almamoly, a dió betegségei és kártevői, a csonthéjasokon a moníliás gyümölcsrothadás és a levélbetegségek, valamint a szőlő minden betegségének is kedvez a jelenlegi időjárás.

Az alma- és a körtevarasodás a kedvező időjárási körülmények miatt továbbra is járványveszélyes helyzetet teremt. A fák lombozatát és a termést egyaránt fertőzik.

A legnagyobb gond a kiskerti fák kellő védelmének megoldása, mert az idén sokkal nagyobb a lombot növesztettek, igen nehéz bejuttatni a permetlevet a korona belsejébe.

Hasonlóan problémás a lisztharmat és a vértetű elleni kezelés, ez utóbbi terjedése ismét felgyorsult, friss vattacsomók jelentek meg a hajtásokon. A rendelkezésre álló készítményekkel korlátozottak a lehetőségek a hatékony beavatkozásra. Az almamoly rajzása az időnkénti megtorpanása ellenére ismét intenzív. A korábbi fertőzéstől sok alma lehullott, és az összeérő termések szinte mindegyike rágott.

Az almamoly már a dió termését is veszélyezteti, ezért a többi betegséggel és kártevővel együtt erre a kártevőre is oda kell figyelni. A júniusi csapadék felerősítette a baktériumos levél- és termésfoltosság fertőzését, de sok a szemölcsös gubacsatkától megbetegedett levél is. A nyugati dióburok-fúrólégy a melegebb tájegységekben már repül, egyelőre mérsékelt ütemű a rajzás, ideje kihelyezni a sárgászöld ragacsos fogólapokat a fák napsütötte oldalára.

Az ismétlődő esők, a magas relatív páratartalom elősegíti a még fán lévő cseresznye és meggy moníliás gyümölcsrothadását.

Az érés miatt szinte lehetetlen a védekezés. Kajszifákon a tavaszi moníliás fertőzés miatt nagyobb ágrészek hervadásos tünetével találkozhatunk, ezeket a beteg ágakat távolítsuk el a fákról, és folytassuk a sztigminás levéllikasztó betegség elleni permetezést, akárcsak a meggyet és cseresznyét betegítő blumeriellás levélfoltosság elleni kezeléseket. A szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, hullik a fákról a molyos szilva, az őszibarackfákon pedig egyre több a fertőzött hajtásvég. A tafrinás levélfodrosodás átterjedt néhány nektarinfajta termésére is.

A szőlő minden betegségének kedvez a jelenlegi időjárás. Egyszerre fertőz a peronoszpóra, a lisztharmat, a feketerothadás és a szürkepenész. A gondot tetőzi az amerikai szőlőkabóca folyamatos kelése.

A lárvák zöme L3-as fejlettségű, így most kell védekezni a kártevő ellen.

Időszerűv a hajtásválogatás és a csonkázás, mert a buja növekedés akadályozza a permetlé lombkoronába juttatását.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet