Erőteljesen megoszlanak a vélemények a rovarfehérje emberi fogyasztásáról – valaki a lehetőséget látja benne, valaki pedig idegenkedik tőle. Ami biztos, hogy egy nemzetközi szinten dinamikusan terjedő és növekvő iparágról van szó. A Technavio piackutató cég elemzése szerint nemzetközi szinten az ehető rovarok piaca 2022 és 2026 között várhatóan több mint 3 milliárd dollárral fog növekedni. Ez közel 30 százalékos bővülést jelentene néhány év alatt, aminek csak 45 százalékát fogja várhatóan kitenni az ázsiai – csendes-óceáni térség, ahol jelenleg is a mindennapi étkezés részét képezik a rovarok.
„A rovarfehérje felhasználása mögött leginkább az áll, hogy a népességszám drasztikus megugrása miatt szükség van a hagyományos állattenyésztés és növénytermesztés mellett alternatív megoldásokra is, hogy hosszútávon is fenntartható lehessen az élelmiszer ellátás” – mondta el Péter Dániel, a Cricks Farm Kft. vezetője. A rovarfehérje a fenntarthatóság szempontjából egy igazi jolly joker. A tücskök tenyésztése ugyanis jóval kevesebb erőforrást – vizet, energiát, takarmányt – igényel, mivel nem használnak külön energiát a testhőmérsékletük fenntartásához. Ráadásul a testük sokkal nagyobb arányban hasznosítható (80%) a hagyományos vágóállatokhoz képest (50%).
Erre a startupok merész megoldásai kiváló példát mutatnak” – hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, mivel a start it @K&H, vezető hazai nagyvállalati inkubátorprogramként aktívan segíti az olyan fenntarthatósági startupok fejlődését, mint a Cricks. „Az új dolgok kipróbálását pedig hol máshol kezdhetnénk, mint saját magunkon? Én magam is megkóstoltam már a rovarfehérje-szeletet, enyhén édes müzliszeletre emlékeztet, így bátran ajánlom, mert igazán finom.”
kevesebb energiával több tápanyag
A tücsökfehérje a környezetvédelmi értéke mellett ráadásul egy rendkívül tápanyagdús élelmiszer-alapanyag. Nemcsak fehérjében, hanem rostban és ásványi anyagokban – elsősorban omega-3-ban, B12 vitaminban és vasban – gazdag, miközben alacsony a szénhidrát és zsír tartalma. Egy igazi „superfoodról”, szuperélelmiszerről van tehát szó, aminek felhasználása előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén már uniós és hazai szinten is szabályozás született a felhasználására. „A rendelet megjelenésével is egy lépést tettünk előre, hogy ismertek és elérhetők legyenek a rovarfehérje tartalmú élelmiszerek” – hangsúlyozta Péter Dániel.
A start it @K&H inkubációs programja újra várja a fejlődni vágyó startupok jelentkezését, kiemelten a fenntarthatósági csapatokat, akik szakmai mentorok, a K&H hazai- és nemzetközi kapcsolati rendszere és számos digitális szolgáltatás támogatásával fejleszthetik ötletüket.