0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Fekete tea és levendula ízesíti az ország cukormentes tortáját

Lawal-Papp Zsófia makói cukrász hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét. A „Kikelet” fantázianévre keresztelt újdonságot – és az idei Ország Tortája Verseny többi győztesét - augusztus 19-től lehet megkóstolni a cukrászdákban és a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével és a kormány támogatásával valósul meg. A résztvevők elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használják fel tortáik elkészítéséhez.

Az idei győztes frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, amely a díszítésben is megjelenik.

Egy szelet energiatartalma 236,8 kilokalória, míg szénhidrátértéke 11,8 gramm, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki tudatosan táplálkozik.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászdából a „Tökmag málna” tortával, míg a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda munkatársa nyerte el „Randevú” nevű alkotásával.

Idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdában dolgozó Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. Mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből, valamint diós-karamellás ropogósból épül fel és kakaóbab töretet is tartalmaz. Tokaji aszús, meggyes fügezselé, akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszi különlegessé, és akácmézes fehércsokis ganache, valamint diós sablé korong koronázza meg. Míg a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány