0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ma kezdődik a III. Nagy Ipoly-takarítás

Csütörtökön kezdődik a III. Nagy Ipoly-takarítás, a három napig tartó munkában több mint 170 kilométeres szakaszon tisztítják meg a határfolyót egyesületek, civilek, önkéntesek; az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatják.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere szerdán, a városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta: 33 felvidéki és 13 magyarországi település vesz részt a takarításban.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a települések vezetői is.

A városvezető szólt arról, hogy az Ipoly az első világháború után vált határfolyóvá, de ma már összeköt az európai uniós csatlakozásnak és az új hidak megépülésének köszönhetően.

A rendezvényen elhangzott:

a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület által szervezett rendezvényre csaknem 300 önkéntes regisztrált, főleg kenukkal végzik majd a gyűjtést. Idén először gyerekek is részt vesznek az akcióban.

A III. Nagy Ipoly-Takarítás csütörtökön, pénteken és szombaton tart, vasárnap ünnepélyesen lezárják a programot.

A sajtótájékoztatón kiemelték: az, hogy három napon át önkéntesek takarítják az Ipolyt, összeköti az anyaországi és a felvidéki magyarságot, de a magyarokat és a szlovákokat is.

Bablena Ferenc, a megyei önkormányzat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy míg tavaly szárazság volt, idén nagyon magas az Ipoly vízszintje.

Sokkal több lesz az örvény, nagyobb a sodrás, ezért a szervezők csak azokat engedik a vízre, akik jártasak a vízi közlekedésben, a legtöbben a partról segítik majd a munkát – fűzte hozzá.

Csach Gábor polgármester tájékoztatása szerint a múlt évi Ipoly-takarítás során a teljes szakaszon 127 köbméter hulladék gyűlt össze.

Idén Ipolygalsa és Szob között dolgoznak, a szemetet a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a szlovákiai Marius Pedersen Hulladékgazdálkodó Vállalat szállítja majd el.

Forrás: MTI