0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Tömegesen szívogatnak a poloskák – növényvédelmi előrejelzés 33. hét

Nem múlt el nyomtalanul a hűvös, csapadékos időszak: a növényvédelmi helyzetet jó néhány gombabetegség terjedése határozza meg, de a gyümölcshullást is erősítették a viharos napok. Közben a dióburok-fúrólégy elleni védekezés is indokolt lett, az inváziós poloskafajok pedig mindenütt jelen vannak.

Augusztus első napjainak időjárását a változékonyság és az átlagosnál hűvösebb, csapadékosabb időszak jellemezte. A relatív páratartalom folyamatosan magas volt, ez pedig kedvezett néhány gombabetegség terjedésének.

Almatermésű ültetvényekben, különösen a házikertekben a varasodás terjedése felerősödött, a lombozaton és a gyümölcsökön egyaránt friss tünetek jelentek meg.

A lisztharmatfertőzés most stagnált a hosszú ideig tartó nedvességborítás miatt, de szárazabb napszakokban és a csapadékos periódus megszűnte után újabb fertőzési hullám alakulhat ki.

A jégveréstől sérült vagy molyrágta gyümölcsökön intenzív a moníliás (Monilia fructigena) fertőzés, az egymással érintkező terméseken egyszerre több is megbetegszik. Nem magas szinten, de folyamatosan rajzik az almamoly és a levélaknázó moly. Előbbi faj károsítása elhúzódó,

entomológusok szerint már háromnemzedékes rovar, szeptemberi károsításra is számítani kell.

A viharos napok és a molykárosítás miatt jelentős a gyümölcshullás, lehetőség szerint a lepotyogott almát, körtét távolítsuk el, forgassuk le, mert folyamatosan fertőzi az egészséges termést, így a téli tárolhatóság is csökkenni fog. Sok körtefán látható a körterozsda jellegzetes tünete, ami szintén előidézheti a beteg levelek lehullását.

A csonthéjas termésű ültetvényekben továbbra is jelentős a sztigminás és a blumeriellás levélfoltosság fertőzés.

A szüret után „elfeledett” fák lombvesztése felerősödött, megállt a termőrügyek differenciálódása,

a fák alatt már most sok a beteg levél. A fertőzött lombot távolítsuk el, a fákat pedig kontakt hatású készítmények valamelyikével kezeljük le a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében. Szilvásokban a korábbi molyfertőzés miatt szintén sok a lehullott gyümölcs, szinte az összes moníliás. Érzékenyebb fajták levelein megjelent a vörösfoltosság tünete. A leszüretelt fákat kezeljük kontakt készítményekkel a fertőzés megállítása érdekében.

Egyértelműen felerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, így indokolt az ellene való védekezés. Az elhúzódó rajzás miatt ismételt kezelésekre lesz szükség, ugyanakkor a gnomóniás és a baktériumos levél- és termésfertőzés ellen is permetezni kell, mert a korábbi esőzések újabb lendületet adtak mindkét kórokozó támadásának.

A szőlő fiatal levelein egyre jobban terjed a peronoszpóra, ugyanakkor a lisztharmatfertőzés kis mértékben lelassult,

a korábbi tünetek beszáradtak. A szürkepenész és a feketerothadás jelen van a tőkéken, a sérült bogyókon terjed, de a szárazabb időszak csökkenti az újabb tünetek megjelenését. A zsendülő és vékony bogyóhéjú fajták esetében viszont fokozott a fertőzésveszély.

Az inváziós poloskafajok, különösen a zöld vándorpoloska lárvái és kifejlett egyedei a paradicsomon, a paprikán, de más növényeken tömegesen szívogatnak, a szívogatott termésen feltűnően virítanak a szívásnyomok.

Nem tehetünk mást, mint két szüret között felszívódó és egyúttal rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítménnyel mérsékeljük a további károkat.

Az igen hosszú ideje rajzó selyemfényű puszpángmoly már most tetemes károkat okozott. A hernyók rágása már most jelentős, de a lepkék rajzása most is intenzív, a feromoncsapdák egyes helyeken százas nagyságrendben fogják őket, tehát a növények rendszeres átvizsgálása elkerülhetetlen a károk mérséklése érdekében.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet