0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Otthon termesztene gyömbért? Nem mindegy, milyen gyökeret ültet el

Bebizonyosodott, hogy a gyömbér is terjesztheti az Európában termesztett zöldségek és dísznövények különösen széles körére veszélyes, szinte bármivel terjedő Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot.

Bebizonyosodott, hogy a gyömbér is terjesztheti az Európában termesztett zöldségek és dísznövények különösen széles körére veszélyes, szinte bármivel terjedő Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot, ezért semmiképpen sem ajánlott az élelmiszerként forgalmazott, vagyis ültetési anyagként be nem vizsgált gyökerek elültetése, figyelmeztet a németországi Julius Kühn Intézet.

Ahogy a fruchthandel.de friss cikkében a kultúrnövényekkel kapcsolatos kutatásokra szakosodott Julius Kühn Intézet információra hivatkozva írják, Németországban

az idén júliusban négy helyen is megtalálták gyömbéren a Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot, üzemi ültetvényekben és kutatóintézetekben egyaránt.

A karantén károsító az Európában termesztett zöldségek és dísznövények egészen széles körére – paprika, burgonya, paradicsom, káposzta, rózsa, krizantém stb. – veszélyt jelent.

Növényvédő szerrel nem lehet védekezni ellene, ugyanakkor szinte bármivel terjedhet,

az öntözővizet, a talajt és az eszközöket is beleértve. Az egyetlen megoldás a megelőzés. A Julius Kühn Intézet ezért azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne ültessünk olyan országból származó gyömbért, ahol a baktérium jelen van (mivel akár látható tünet nélkül is lehet fertőzött a növény); illetve nagyon szigorúan ügyeljünk a higiéniára a termesztés során, fertőtlenítsük az eszközöket, és tartsuk intenzív megfigyelés alatt az ültetési anyagot, akkor is, ha – ideális esetben – előzőleg átesett kifejezetten e kórokozóra való szűrésen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az idén márciusban tett közzé részletes ismertetőt a Ralstonia pseudosolanacearumról, itt olvasható a teljes anyag. Mint írják, nyolc éve jelent meg Európában zárlati károsító, és már Magyarországon is azonosították.

Terjedésének elsődleges forrása a fertőzött szaporítóanyag;

a legfontosabb az olyan egészséges szaporítóanyag ültetése, amelyet az értékesítést megelőzően laboratóriumi ellenőrző vizsgálatnak vetnek alá, olvasható. Vagyis semmiképpen sem jó ötlet az élelmiszerboltban, élelmiszerként vásárolt gyömbérgyökér elültetése, mivel azt nem szaporítóanyagnak szánták, és nem ellenőrizték ilyen szempontból.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu