0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Az ivóvíz mellett a fürdés hozzáférhetősége is életmentő a madaraknak

A madarak számára a tisztaság létszükséglet. Ezért nem csak nyáron van szükségük fürdővízre, hanem télen is. Akinek kedves a madarak élete, tegyen ki akár csak egy nagyobb cserépalátétet, nekik meg fog felelni. 

A testhőmérséklet szabályozása

A madaraknak nincsenek verejtékmirigyei, ezért nem is tudnak izzadni. De valahogyan mégis kell szabályozniuk a testhőmérsékletüket. Ehhez hasonló technikát választanak, mint a kutyák, vagyis a légzőrendszerükön keresztül távolítják el a felesleges testhőt.

Amikor magas a környezet hőmérséklete, a madarak légzési sebessége megnövekszik, néha olyan mértékben, hogy láthatóan zihálnak. E folyamat során sok folyadékot veszítenek, ami megnöveli a biztonságos vízforrások felkeresésének igényét. Itt kerülünk a képbe mi, illetve az itatónk. A megfelelőnek ítélt helyeket rendszeresen látogatják és használják.

A reggeli tisztálkodást pártolják

Ami nekünk üdítő és néha megmosolyogtató látványosság, az nekik létfontosságú tevékenység. A madaraknak minden pillanatban készen kell állniuk a repülésre, ezért a tollak karbantartása a biztonságos repülés kritikus eleme.

Seregélyekkel folytatott kutatásokból tudjuk, hogy a madarak bravúros mozgékonysága és menekülésük sikeressége függ a tiszta tollazattól. A fürdés lehetőségétől megfosztott egyedek ügyetlenebbek voltak, gyengébb repülési teljesítményt mutattak, több balesetet szenvedtek. A következőkben eleséggel kínálták őket, miközben ragadozó jelenlétére figyelmeztető hangjelzés is elhangzott. A viselkedésükből arra lehetett következtetni, hogy akik számára nem volt elérhető a fürdővíz, tisztában voltak a hátrányukkal, ezért óvatosabbak voltak. Míg a másik csapat nyugodtabban falatozott. 

Homokfürdő

Ha van a kertünkben vagy az udvarunkon egy darabka fedetlen rész, ahol laza, száraz homokot találnak, abban szívesen meghempergőznek. Ki lehet próbálni azt is, hogy egy cserépalátétben, vagy a gyerkőc kinőtt vagy  kiszuperált homokozójában teszünk ki homokot, a szándék a fontos.

A por felszívja a felesleges olajat, így megakadályozza, hogy a tollak túl zsírossá vagy mattá váljanak. Az olajjal átitatott por ezután könnyen eltávolítható. Ezt követően a tollak ismét tiszták, rugalmasak és hatékonyan szigetelnek.

A hámló bőrdarabkáktól is könnyebb így megszabadulni, valamint a rendszeres hempergés segít minimálisra csökkenteni a tetvek, a tollatkák és más paraziták számát. A porfürdő igényének gyakorisága függ a fajtól, az évszaktól és az éghajlati viszonyoktól. Melegebb időszakokban és szárazabb területeken – ahol kevés az elérhető víz- sűrűbben élnek vele. A megfigyelések szerint több mint 200 madárfaj használ időnként olyan alternatív tisztálkodási módszereket, mint a porfürdőzés illetve a „hangyázás”. 

Hangyák a tollazatban 

Mind közül ez a legmeghökkentőbb stratégia. Egyes kutatók szerint azért dörzsölik be magukat nyakon csípett hangyákkal, hogy hangyasavhoz jussanak. Mivel az segít eltüntetni a külső parazitákat vagy legalábbis gyéríteni azokat. Azután pedig az általuk okozott bőrirritáció mértéke is csökken.

Szigetelés

A madarakat bizony még a tél és a cudar hideg sem nem tartja vissza attól, hogy megfürödjenek. Ahogy kissé megenyhül a nappali hőmérséklet és bekövetkezik az olvadás, már jönnek is egy gyors megmártózásra.

Erre azért van szükségük, mert a tiszta tollaknak jobb a hőszigetelő képessége, mint a piszkosaknak. Ezért fontos az itatót télen is minden nap ellenőrizni, hogy legyen számukra hozzáférhető víz. 

A biztonság érdekében

Az itatót és a porfürdőt napos, nyílt, jól belátható helyre tegyük, ahol alacsony a növényzet és biztonságban érezhetik magukat, mivel a fürdés alatt és után fokozottan kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Azért jó, ha van néhány alacsonyabb fa a közelben, ahol megszárítkozhatnak. Ha szükséges naponta akár többször is cseréljük ki a vizet. Mert némely madár tárgyi bizonyítékot hagyva a helyszínen hozza a tudomásunkra, hogy ott járt.

Ha ürülékkel szennyeződik az itató, fertőtlenítsük ki a tálcát, aztán öblítsük át alaposan, majd töltsük fel tiszta vízzel. Öntsünk literenként egy kávéskanálnyi 10%- os ételecetet a vízbe, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését. 
A madarak olyannyira tiszteletben tartják ezt az egyetemes szükségletüket, hogy még az egyébként harcias példányok is békét kötnek a fürdőzés idejére, sőt akár még a közös pancsolásba is belemennek. Vagy legalább türelmesen kivárják a sorukat. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu