0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Jön a finn bor

Finnország hamarosan csatlakozhat az európai bortermelő országok sorához. Ehhez azonban nem csak a melegedő éghajlat, hanem a törvények módosítása is szükséges. Egy maroknyi borász már el is érte.

Finnország déli részén évek óta borrajongók egy kis csoportja kísérletezik a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A finn törvények viszont akadályozzák működésüket. Ez hamarosan változni fog.

Lassan, de folyamatosan növekszik a szőlőültetvény területe és a bortermelők száma Skandináviában. Bár szigorúan földrajzi értelemben nem Skandináviához tartozik, de az egyik ilyen ország, ahol a borászatok vannak születőben, Finnország.

Az országban tucatnyi amatőr és hivatásos bortermelő működik. legtöbben még csak kísérleteznek különféle szőlőfajtákkal, figyelik, melyek állják meg a helyüket ezen a területen.

Még csak páran vannak, akik kereskedelmi céllal szeretnének bort előállítani. Ez viszont a helyi törvények szerint lehetetlen.  

A szabályozás szerint a Finnországban szőlőből készült italok nem minősülnek bornak, nem viselhetik ezt a megjelölést, helyette alacsony alkoholtartalmú szeszes ital néven illetik azokat. A hazai borokat értékesíteni vagy reklámozni. sem lehet. A külföldről Finnországba érkező borokat kizárólag egy állami tulajdonban lévő, a piacon monopóliumot fenntartó vállalat értékesítheti.

A finn borászok nehéz helyzete hamarosan jobbra fordul. A Finn Bortermelők Szövetsége nyomást gyakorolt a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztériumra, hogy próbálja megváltoztatni a jogszabályokat – és ez a  nyomásgyakorlás eredményes volt.

A kormány új programot dolgozott ki, hogy Finnországot teljes értékű borvidékké tegye, az Európai Unióban működő meghatározás szerint fogja kérelmezni a borvidéki státuszt. Erről csak 2028-ban születhet döntés.

Addig is terveiknek kedvez a klímaváltozás, így a finn borászok kísérletei a közeljövőben sikerrel járhatnak.

 

Forrás: rp.pl