0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megerősítette, hogy Magyarországon a vártnál korábban jelent meg az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).

A méhészek számára elméletben már nem idegen az ázsiai lódarázs, hiszen az elmúlt évek során számos cikk született róla.

Az első hazai példányokat Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be.

„A hazai első észlelésről két napja érkezett hír az OMME-hez Győr-Moson-Sopron megyéből” – számolnak be az egyesület hivatalos honlapján augusztus 24-én.

Az egyesület munkatársai azonnal kapcsolatba léptek a méhésszel, valamint egy rovartani szakértővel. 

A hivatalos azonosítási folyamat ugyan még zajlik, azonban

a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa csütörtök  reggel 11 órakor azonosította és megerősítette, hogy valóban az ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

Az azonosítás hivatalos megerősítését követően Magyarország illetékes hatóságai jelentést tesznek az Európai Unió felé a megemlített invazív faj hazai megjelenéséről.

Megjelenése váratlanul éri a magyar méhészeket, mivel osztrák jelenlétéről nem kaptunk hivatalos adatokat. 

Az ázsiai lódarazsat eredetileg 2004-ben Kínából hurcolták be Európába. Kezdetben Délnyugat-Franciaországban mutatták ki jelenlétét, aztán elterjedt szinte az egész országban, majd Németországon és Olaszországon keresztül fokozatosan közeledett felénk. 

Ezenkívül előfordul Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, és néhány hete az Egyesült Államokból, Georgiaból is jelentették.

Az ázsiai lódarázs hazai terjedésének pontos feltérképezése érdekében

az OMME arra kéri a méhészeket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet méhészetükben az esetleges ázsiai lódarázs megjelenésére.

Amennyiben észlelik, dokumentálják azt fotókkal vagy videóval, majd jelezzék a megyei szaktanácsadójuknak. Kiemelten javasolják az ország nyugati részén, főként a Szigetközben történő figyelését, mivel az első észlelés éppen Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.

Az ázsiai lódarázs a kaptár bejáratánál vadászik a méhekre. Ha tömegesen jelenik meg, a méhcsalád kijáró méhei részben elpusztulnak, illetve a veszély érzékelése miatt ritkábban szállnak ki, és így csökken a méhcsalád  méz- illetve virágportartaléka.

Lényegi különbség a védett őshonos lódarázsfajokkal szemben (lásd a fenti képet), hogy

az ázsiai lódarázs kisebb, mint a például az európai lódarázs (Vespa crabro) hozzávetőlegesen 2 cm-es, további lényeges különbség, hogy tora fekete, potroha sötét, enyhén sárgás a gyűrűkkel, lábai pedig barnás sárgák. Az őshonos lódarazsak tora viszont vöröses, potrohuk sárga kisebb fekete csíkokkal vagy pöttyökkel. 

 

Ajánljuk még:

Összefüggés a virágpor minősége és az anyák petézése között

Lesz-e glifozát tilalom

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu