0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Kína támogatja az ASP elleni védekezést a Balkánon

Az afrikai sertéspestis (ASP) kitörése egyre több házisertést sújt Délkelet- és Kelet-Európában, és a nem kereskedelmi célú állományok vannak a leginkább kitéve a vírustámadásoknak. Vaddisznópopulációban 13 európai állam regisztrált új ASP-eseteket az elmúlt időszakban.

Bosznia-Hercegovina egy részében „súlyosnak” minősítette az ASP-helyzetet, ezért a kínai nagykövetség anyagokat adományozott a regionális hatóságoknak, hogy segítsék a betegség leküzdését – adta hírül a China Daily nyomán a feedstrategy.com

A segítségnyújtás jellegét a kínai lap cikke nem határozta meg. A jelentések szerint azonban július végén átadták e „segítséget” a Szerb Köztársaság kormányának. A régió vezetője nevében Nina Sajic tanácsadó köszönetét fejezte ki Kínának, amely az első nemzet volt, amely ilyesfajta segítséget lajánlott fel.

Július második hetében az ASP-járványok növekvő száma miatt szükségállapotot hirdettek ki Bjeljina városában és két szomszédos településen.

A nemzeti állategészségügyi hivatal legutóbbi hivatalos jelentése szerint a bosznia-hercegovinai sertésekben június 21. óta megerősített ASP-járványkitörések száma 341.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) értesítése szerint néhány vaddisznóban észlelt eset mellett körülbelül 18 700 házisertést érintett közvetlenül a fertőzés. Megerősítették a járvány kitörését az ország mindhárom régiójában, nevezetesen a Szerb Köztársaságban, a Bosznia-Hercegovinai Föderációban és a Brcko körzetben. Jelentések szerint korábban az összes járványkitörés a háztáji állományokban fordult elő. Míg a korábban érintett létesítmények többségében kisszámú állat élt, a közelmúltban jelentett járványok közül kettő körülbelül 1300 és 1700 sertésből álló állományokat sújtott.

 

Terjed az ASP-járvány másutt is a Balkánon

Délkelet-Európa más országaiban a Balkán-félszigeten szintén nagyszámú új ASP-járványkitörésről számolnak be mind vaddisznóban, mind házisertésekben.

A szerb állategészségügyi hivatal további 80 járványkitörést regisztrált a WOAH-nál. Ezek június 27. és július 18. között kezdődtek és valamivel több mint 1100 állatot érintenek. A járványkitöréseket hat körzetben erősítették meg, legfeljebb 191 sertésből álló állományokban.

Az ország első, 2020 januári ASP-megbetegedése óta a megerősített járványkitörések száma így már meghaladta az 1300-at (a vaddisznóval együtt).

Eközben a WOAH-nak megküldött bejelentések alapján Romániában a házisertésekben előforduló összes járvány egy hét alatt 47-tel nőtt. Az összes érintett állomány háztáji tartásban volt. Az egyik telephelyen csaknem 100 sertés volt, a többiben azonban legfeljebb 21 állat.

A BFSA élelmiszerbiztonsági hivatal szerint Bulgáriában egy közterületen lerakott sertés teteme lett pozitív ASP-vírusra. A közelmúltban egy másik tartományban (Montana) két járványkitöréssel ez volt az első eset, amelyet az észak-közép-bulgáriai Lovechben észleltek.

A hivatal felhívta a sertéstartókat, hogy jelentsék állataik rossz egészségi állapotának jeleit, és óvatosan ártalmatlanítsák a tetemeket, hogy elkerülhető legyen a fertőzés további terjedése.

Az Európai Bizottság (EB) állatbetegségek információs rendszerében az augusztus 3. és 9. közötti hétre vonatkozó frissítés további 102 ASP-járványt tartalmaz ebben az időszakban Horvátországban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com