0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Miért pusztulnak a puszpángok? – növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Sok minden érik, nehéz a kertek növényvédelme ebben az időszakban, pedig van feladat: csaknem minden növényen szívogatnak a poloskák és rágnak a meztelencsigák, hogy csak a legkellemetlenebbeket említsük. A puszpángokat tarra rágó selyemfényű puszpángmolyból is több van, mint az előző években.

Augusztus utolsó dekádjára a forró, nyári napok a jellemzőek. A nappali maximumhőmérséklet 30 °C körül mozog, és az éjszakák sem hűlnek 20 °alá. Magas a relatív páratartalom, rendszeres az éjszakai harmatképződés. Sokféle gyümölcs és zöldség érik, ezért nehéz a károsítók elleni védekezés.

Ismételten ki kell emelni a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska rendkívül erős károsítását, mely csaknem az összes növényre kiterjed.

Sok a kifejlett egyed, de még több a lárva. A csoportosan szívogató lárvák ugyanolyan károkat képesek előidézni, mint felnőtt társaik,

és nemcsak házikerti növényeken, hanem szántóföldön is támadnak. A szívogatástól elhaló, elszíneződő termések gazdasági és élvezeti értéke alaposan lecsökken.

Szintén tömeges a spanyolcsigák károsítása, de jelenleg elsősorban éjszakánként támadják a növényeket, a forró órákat fénytől védett helyeken, üregekben vészelik át.

A kifejlődött csigák mellett nagyon sok a fiatal példány, melyek még a következő szezonban is károsítani fognak.

A védekezés folyamatos küzdelmet jelent, az összes szóba jöhető eszközt használjuk ki.

A késő nyári és kora őszi alma- és körtefajták folyamatos érése megnehezíti az almamoly elleni hatékony védekezést. Bár a feromoncsapdák továbbra is viszonylag mérsékelt egyedszámban fogják a lepkéket – van ültetvény, ahol egyáltalán nem –, mindig található mollyal fertőzött gyümölcs a fák alatt. A károsítást most az utolsó, nehezen elkülöníthető harmadik nemzedéke okozza, és a kártételi veszély szeptember végéig eltart. A szárazabb periódus ellenére napokon belül megjelenik a gyümölcsfertőző monília jellegzetes tünete a fák alatti, de a fán maradó termésen is.

A szőlőültetvényekben mérséklődött a betegségek veszélye, de elég egy-egy szórványos eső, zivatar, hogy ez megváltozzon.

Néhány vékony bogyóhéjú fajtán a szürkepenészes rothadás és a fürtlisztharmat már így is jóvátehetetlen károkat okozott.

A selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedéke helyenként rendkívül nagy egyedszámban rajzik. A csapdába esett lepkék száma felülmúlja a korábbi években fogottakét, ennélfogva hatalmas a puszpángokon okozott kár. Az évek óta tartó károsítást a növények nem bírják, sorra pusztulnak el a puszpángmolyhernyók tarrágásától.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet