0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Igazságot a molyoknak!

Sokunk nem is sejti, hogy a gardróbban vagy a konyhaszekrényben garázdálkodó, taxonómiai felosztásban a lepkék egyik alrendjét alkotó molylepkefajok mennyire szerteágazó és meghatározó szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

Hasonlattal élve úgy is fogalmazhatunk, hogy a földi élet hálójának a közepén helyezkednek el, hiszen a virágok nektárjával és más növényi nedvekkel táplálkozva több fajt poroznak be, mint a házi-, vad- és poszméhek együtt. Emellett a táplálékláncban is fontos szerepet töltenek be, más rovaroknak, pókoknak, madaraknak, hüllőknek, kétéltűeknek és emlősöknek szolgálnak eleségül. Külföldi kutatások rávilágítottak arra, hogy a Földön élő fauna kilenc állatfajából egy molylepke – azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy részben ők tartják egyben az élő természeti rendszereinket.

Az almailonca hernyói az alma felszínéhez szőtt levél alatt
rágcsálnak

Azonban napjainkra a molyokra is cudar világ jött, természetes élőhelyeik zsugorodása, felszámolása, az intenzív mezőgazdasági vegyszerhasználat, valamint az éjszakai tevékenységüket lehetetlenné tevő fényszennyezés tömegesen pusztítja a molyfajokat, márpedig nélkülük az ökoszisztéma amúgy is ingatag egyensúlya végképp felborulhat.

Magyarországon egy 2011-es kutatás szerint 2264 fajuk ismert, mintegy 60 családból. A szám megdöbbentő, ugyanis nagy átlagban jó, ha néhányat ismerünk közülük.

Legnépesebb családjuk a sodrómolyfélék, mintegy 750 nemmel és több mint 6300 fajjal. Ezeknek az apró termetű, közel téglalap alakú elülső pár szárnnyal rendelkező lepkéknek hazánkban 462 faját írták le. Régi magyar nevük, az „ilonca” számos faj mai nevében is feltűnik, mint például a kertészeti kártevőnek tekintett almailonca.

Gyors mozgású hernyóik henger alakúak, mindkét végük elkeskenyedik. A hernyók változatos helyeken, sűrű szövedékben alakulnak bábbá. Nevüket onnan kapták, hogy a hernyók összesodorják a tápláléknövény levelét, ezt eszik, és egyúttal ebben a csőben is laknak. Főleg a tölgyesekben, a fenyvesekben és a szőlőkben okoznak komoly károkat.

A rózsailonca számos fán és bokron megél, sőt a csalánon is

Nemzedékeik száma és telelésük módja is változatos. Néhány faj lepkéi nappal aktívak, de a többség alkony idején vagy éjszaka repül. A mesterséges fény vonzza őket. Mivel szaglásuk fejlett, feromoncsapdákkal és esetenként illatcsapdákkal is jól gyűjthetők.

Azonban csak módjával gyérítsük őket, ugyanis, mint írtuk, meghatározó szerepük van az ökoszisztémában.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: