0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

EU-szinten 12 százalékkal több csonthéjas gyümölcs várható

Őszibarackból kisebb felületen is több teremhet, mint tavaly, cseresznyéből és meggyből azonban visszaesésről szólnak az USA agrárminisztériuma, az USDA által kiadott termés-előrejelzés számai, olvasható a fruchthandel.de portál friss cikkében.

Az elmúlt években némi túltermelés volt őszibarackból,

az erre visszavezethető árcsökkenés sokaknak elvette a kedvét ettől a gyümölcstől a főbb uniós termesztőkörzetekben.

Az idén azonban úgy néz ki, hogy a kisebb ültetvényekben is több lesz a termés, főleg Spanyolországnak köszönhetően. A termésmennyiség várhatóan 3,6 millió tonnára emelkedik az idén, főként az EU legnagyobb csonthéjasgyümölcs-termelője, Spanyolország miatt, ami ellensúlyozza a többi tagállam csökkenését – írja a freshfruitportal az USDA becslésére hivatkozva, hozzátéve, hogy

a végleges számokat erősen befolyásolhatja még az öntözővíz megléte vagy hiánya, mivel az országot a nagyon száraz tél és tavasz után továbbra is súlyos aszály sújtja.

A cseresznye és meggy esetében ugyanakkor várhatóan 21%-kal csökken az EU termelése, mivel a kedvezőtlen időjárás, egyebek között a nagyon hideg tavasz és a virágzáskor érkezett kései fagyok miatt Lengyel-, Spanyol-, Olasz- és Görögországban egyaránt alacsonyabbak a terméshozamok.

A csonthéjas gyümölcsök termesztőit, illetve a gyümölcságazat egészét aggasztják a növényegészségügyi, környezetvédelmi és csomagolási területek szigorodó előírásai, amelyek közvetlen hatással vannak a termelési költségekre – teszi hozzá a közlemény. Emellett továbbra is aggodalomra ad okot a mezőgazdasági inputanyagok magasabb költsége és a munkaerőhiány.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu