0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Nem vetnek kevesebb őszi búzát az ukránok

A háborús exportválság miatti magasabb logisztikai költségek ellenére az ukrán gazdálkodók várhatóan nem csökkentik az őszi búza általuk elvetett területet a 2024-es betakarításra.

A háborús exportválság miatti magasabb logisztikai költségek ellenére az ukrán gazdálkodók várhatóan nem csökkentik az őszi búza általuk elvetett területet a 2024-es betakarításra – mondta a Reuters hírügynökségnek egy vezető mezőgazdasági tisztviselő. Ukrajna jelentős búzatermelő, és a háború alatt biztonságos gabonaexportra használt fekete-tengeri folyosó megszűnése felkeltette a spekulációkat, miszerint a gazdálkodók kevesebb búzát vethetnek a drágább exportútvonalak miatti csökkenő haszonkulcs miatt.

Augusztus végi felmérési adatok azt mutatják, hogy a gazdálkodók valóban csökkenthetik az őszi búza vetésterületét, miközben az őszi káposztarepce területét 2024-re rekordszintre emelték. Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszter első helyettese azonban azt mondta a Reutersnek, hogy az őszi búza esetleges csökkenése csak 0,1%-os lehet. Az őszi gabona teljes vetésterületének várható csökkenése a többi gabona rovására menne – mondta, és előrejelzése szerint az idei télen 5,4 százalékkal csökken az árpavetés.

Ukrajna mintegy 4,1 millió hektár őszi búzát vetett a 2023-as betakarításra, az őszi árpa termőterülete pedig 615 ezer hektár körüli volt. Ukrajna hagyományos őszi búzatermesztő, amely az ország teljes búzatermelésének legalább 95%-át adja. A gazdálkodók már befejezték a 2023-as búza betakarítását, 21,94 millió tonnát arattak, ugyanez 2022-ben 20,7 millió tonna volt. A minisztérium nem adott előrejelzést a 2024-es teljes vetésterületre vonatkozóan, de közölte, hogy a teljes őszi vetésterület 0,5 millió hektárral, 8%-kal nőhet az előző szezonhoz képest. A kereskedők szerint az őszi növények, különösen az őszi olajos magvak vetésterületének növekedése azt jelentheti, hogy a gazdálkodók kevesebb tavaszi gabonanövényt vetnek, leginkább a kukorica és a tavaszi árpa csökkenhet.

Forrás: Reuters